sanal-pos-nedir

Sanal POS Nedir?

"Sanal POS nedir?" sorusunu cevaplandırmadan önce fiziki POS'tan bahsetmekte fayda var. Fiziki POS genelde market, mağaza, şarküteri gibi birçok alanda yapılan alışverişler sonucu kredi kartı ya da banka kartının fiziki olarak kullanılması ve ödeme alınmasını sağlayan cihaz ve alt yapı hizmeti olarak tanımlanabilir. Kimi zaman yapılacak alışverişlerde ya da ödemelerde kredi kartının ya da banka kartının fiziki olarak kullanılması ve cihaz aracılığı ile ödeme alınması mümkün olmayabilir. Bunun birçok nedeni vardır. Örneğin saha satış elemanlarının sattıkları ürünlere ilişkin kart ödemelerini almak amacıyla fiziki olarak yanlarında POS cihazı taşımaları mümkün olmayabilir. Veyahut bu cihazlar elektrik ile çalıştığı için her daim bataryalarının dolu olması mümkün olmaz. Bu tür aksaklıklar dolayısı ile ödeme alınamama durumları nedeniyle işletmelerin iş hacmi küçülebileceği gibi müşteri memnuniyeti de düşecektir. Bu örneğin dışında bazen internetten bazen de telefon ile yapılan alışverişlerde de fiziki olarak banka kartı ya da kredi kartının kullanılması söz konusu olmaz. Bu tür kullanım alanlarında karşılaşıldığı gibi güvenli ödeme yapmak amacıyla belli bir sistem ve alt yapıya ihtiyaç duyulur. Bu sistem ve alt yapı da Sanal POS ile ilgili soruların cevabını oluşturur.

Teknik olarak "Sanal POS nedir?" sorusunu cevaplayacak olursak, sanal POS; fiziksel POS cihazlarına bir alternatif olarak kullanılır. Müşterinin, kredi kartına ya da banka kartına fiziksek olarak erişimin mümkün olmadığı online, mobil, çağrı merkezi ya da daha başka yollar ile ödeme almasını sağlamak amacıyla banka kartı ya da kredi kartı bilgilerini güvenli şekilde alır. Müşterinin bankaya online bir entegrasyon sistemi üzerinden ödeme ve kart bilgilerini iletmesi ve işlem sonucunu aynı yol üzerinden almasına olanak sağlayan bir sistem ve alt yapı olarak tanımlanır.

Sanal POS için istenen bilgiler nedir?

Sanal POS nedir? sorusuna teknik olarak cevap verdikten sonra sanal POS'a dair güvenlik önlemleri ve sistemin özelliklerinden bahsetmekte fayda var. Sanal POS sistemi ile kredi kartı ya da banka kartları fiziki olarak kullanılmadığı için belli başlı bilgilere ihtiyaç duyulur. Bu bilgiler genelde kullanılan kredi kartı ya da banka kartının üzerinde yazan bilgilerdir. Sanal POS'a güven duyulabilmesi için kullanılan alt yapının sağlam olması ve alınan bilgilerinin aracılar tarafından ele geçirilemeyecek nitelikte olması son derece önemlidir. Kredi kartını ya da banka kartını fiziki olarak kullanabilmek için kart şifresi istenir. Aynı durum sanal POS için de geçerlidir. Banka kartı ya da kredi kartına dair de belli bilgi ve şifreler istenir. Peki, sanal POS sisteminde istenen bilgiler tam olarak nedir?

Sanal POS nedir sorusundan sonra sanal POS siteminde kullanılan bilgilerin ne olduğuna dair bilgileri sizler ile paylaşmakta yarar var. Sanal POS uygulamasında ilk olarak banka kartı ya da kredi kartı üzerinde bulunan bilgiler istenir. Bu bilgilerin başında kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV/CVC bilgisi gerekir. Bu bilgilerin istenmesi sanal POS üzerinden gerçekleştirilen tahsilatlar, sektör, ürün, müşteri ve hizmet kanalı gibi faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Bunlara ek olarak daha güvenli bir ödeme sistemi oluşturmak amacıyla banka kartı ya da kredi kartı sahibinin kullanılan kartın banka nezdinde bulunan telefon numarası üzerinden bir güvenlik şifresi de gönderilebilmektedir. Bu doğrulama şifresi tek kullanımlık olduğu ve belli süre içerisinde bu şifrenin sisteme girilmesi gerektiği için daha güvenli bir alışveriş imkanı sunar. Bu sisteme 3D Secure adı verilir.

Sanal POS ile işlerinizi kolaylaştırın!

Sanal POS nedir? sorusuna cevap verirken birde ortaya koyduğu kolaylıkların ne olduğuna bakmak gerekiyor. Sanal POS sistemi ilk kurulduğu zamanlarda e-ticaret sektörü ile ilişkilendirilip bu alan ile sınırlanacağı düşünülse de sağladığı kolaylıklar nedeniyle beklentilerin çok ötesine geçti. Özellikle gelişen teknoloji ile birlikte alışveriş alışkanlıkları ve ödeme kanalları da değişkenlik gösterdi. Bu değişkenler etkisi altında sanal POS'a olan ilgi de her geçen gün daha da arttı. Son kullanıcı ya da müşterilerden ya da bayi, distribütör, iş ortağı kurumsal müşteri, ve abonelerden yapılacak tahsilatlarda artık sanal POS sistemi çok etkili bir şekilde kullanılıyor. Kullanım alanı sadece bunlar ile de sınırlı değil.  Abonelik ödemelerinde, vergi, ceza ya da harç tahsilatlarında veya diğer kurumsal ödemelerde de kullanılan bu sanal POS sistemi artık ticari hayat ile birlikte hayatımızın her alanında kendisine yer buluyor. Güvenlik önlemlerinin son derece yüksek olması bu sistemin daha çok tercih edilmesine yardımcı oluyor. Bunun dışında bazı kurum, firma ya da işletmelerde fiziki POS sistemi bulunsa da sanal POS sistemi daha çok tercih edilebiliyor. Bunun altında yatan en büyük neden ise fiziki POS'tan kaynaklı olan tahsilatların işlenmesi ve muhasebeleştirmenin getirdiği yükün bir hayli fazla olmasıdır. Sanal POS sitemi ile online tahsilat yapıldığı için muhasebe yani ERP sistemiyle yapılan entegrasyonlar ile fiziki olarak evrak biriktirme ve işleme yükünden kurtulmuş olunuyor.

Sanal POS sistemini nerelerde kullanılabileceğine ilişkin bilgilere Sanal POS Nedir içeriğiyle erişebilirken, günümüzde sanal POS sitemi birçok farklı iş kolunda kolay bir şekilde kullanılabilmektedir. İnternet üzerinden satış gerçekleştiren firmaların muhakkak tercih ettiği sanal POS sistemi ile güvenli ödeme imkanı sunularak, müşteri memnuniyeti arttırılmakta ve müşterinin güven içersinde alışveriş yapması sağlanmaktadır.  Bunu dışında internet üzerinde yapılacak olan ödeme ve tahsilat işlemlerine ilişkin bir iş kolunda çalışılıyor ise yine sanal POS sistemi ve alt yapısı ile birçok kolaylık sağlanıyor.

Sanal POS ve Fiziksel POS farkları nelerdir?

Günümüzde birçok banka sanal POS uygulamasına ilişkin hizmet vermekte ve gerekli güvenlik önlemlerini alarak hem sanal POS sitemi kullanıcılarının hem de sanal pos sistemi ile ödeme yapan kişilerin güvenlik risklerini minimum seviyede tutmaktadır.

Sanal POS sisteminin fiziki POS sistemi ile birçok benzer noktası bulunuyor. Fiziki POS sisteminde olduğu gibi dileyen kullanıcılar birden fazla banka ile sanal POS uygulamasına ilişkin çalışabilmektedir. Yapılacak entegrasyon ile her bankanın sanal POS sistemi birbirinden bağımsız bir şekilde çalışacak ve kullanılacak kartın bağlı olduğu bankaya göre sanal POS sistemi tercih edilebilecektir. Sanal POS sistemi yine aynı şekilde fiziki POS siteminde olduğu gibi bankaların yapılan satış ya da ödemelerden belli bir oranda kesinti gerçekleştirmesi ile aylık belli bir ödemenin yapılması şeklinde kullandırılmaktadır. Sanal POS ücretleri aylık belli oranlarda olabileceği gibi yapılan ödeme miktarının belli yüzdesi olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Bu sanal POS ücretleri bankadan bankaya göre farklılık gösterebileceği gibi, aynı bankada müşteriden müşteriye göre de farklılık gösterebilmektedir. Burada günlük ya da aylık tahsilat, ödeme ya da kullanım miktarı, sanal POS sisteminin taksitli satış ya da ödeme sistemi olarak mı yoksa tek çekim yani peşin ödeme sistemi olarak mı kullanıldığı ortaya çıkacak. Böylece sanal POS sistem masrafının belirlenmesine yardımcı olacaktır.  Bunun dışında ayrıca çalışılacak banka ile olan müşteri ilişkisi ve çalışma süresi de sanal POS maliyetinin belirlenmesinde etkili olur.

Sanal POS nedir ve uygulamasına dair merak edilen birçok konuyu sizler ile paylaştık. Daha ayrıntılı bilgi almak ve işletmenizde sanal POS uygulamasına geçmeyi düşünüyorsanız sipay.com.tr adresinden tüm bilgileri alabilir ve başvuru oluşturabilirsiniz. Sanal POS sistemlerinde deneyimli ve kazandıran bir firma ile satışlarınızı, karınızı daha da artırabilirsiniz.