swift-nedir

Swift Nedir?

Daha önce uluslararası bir para transferine ihtiyaç duyduysanız, Swift kelimesini muhtemelen duymuşsunuzdur. Kelime olarak açılımı Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication olan Swift, farklı ülkelerdeki bankalar arasındaki para transferlerini iletmek için kullanılır. İki banka arasında bir ilişki olduğunda, Swift mesajı alınır alınmaz transfer gerçekleştirilir. Bir kişinin kişisel hesabındaki para, bankaların ticari hesapları aracılığıyla diğer kişinin hesabına aktarılır.

Swift kısaca, yurt içinde veya yurt dışındaki bankalar arasında yapacağınız döviz transferlerini ifade etme de kullanılan bir terimdir. Özellikle yurt dışı para transferlerinde aranan güvenlik ve hızlı kullanım Swift işlemi ile sağlanmaktadır.

 

Swift Kodu

BIC (Banka Tanımlayıcı Kodu) olarak da bilinen bir Swift kodu, küresel olarak bankaları ve finansal kurumları tanımlamak için kullanılan 8-11 karakterlik bir koddur. Her benzersiz kod, bir bankanın adı, ülkesi, şehri ve şubesiyle eşleştirilir.​ Herhangi bir bankaya döviz transferi yapmak istediğinizde uluslararası Swift kodunuzu mutlaka bilmeniz gerekir. Bu sayede tüm ülkelerde bulunan bankalar arası para transferleri gerçekleştirilir.

Swift kodunda kullanılan karakterlerin anlamları ise şu şekildedir:

  • Banka kodu: Swift kodunun ilk 4 karakteridir. Genellikle banka adının kısa versiyonu bulunur.
  • Ülke kodu: Swift kodunun 5. ve 6. karakteridir. Bankanın bulunduğu ülkenin adını belirten 2 harften oluşur.
  • Yerel kodu: Swift kodunun 7. ve 8. karakteridir. Bankanın merkez ofisinin yerini belirten harf ve rakam karışımıdır.
  • Şube kodu: Swift kodunun son 3 karakteridir. Bankanın şubesini tanımlar.

 

Swift Sistemi Nasıl Çalışır?

Swift ağı aslında swift kodlarını kullanarak kurumlar arasında işlem emirlerini iletir. Swift, her finans kuruluşuna benzersiz 8 ya da 11 karakterden oluşan bir kod atar. Bu koda Swift kodu, ISO-9362 ya da BIC kodu denilebilir. Yukarıda da bahsedildiği gibi bu kod, banka kodu, ülke kodu, yerel kod ve şube kodundan oluşur. Para transferi için öncelikli olarak Swift kodunun öğrenilmesi gerekmektedir.

Swift işlemi için gerekli bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • Alının adı ya da şirketin adı
  • Alıcı bankanın Swift kodu
  • Alıcı hesap numarası ya da IBAN numarası
  • Alıcı banka adı ve şehir bilgisi

 

Swift Ücretleri

Swift ücretleri yurt içi veya yurt dışındaki bankalara göre değişiklik gösterebildiği gibi ayrıca mobil, internet ve telefon bankacılığı işlemlerinde de değişiklik göstermektedir. Fakat mobil bankacılık ile yapılan Swift işlemlerinin ücreti daha düşük olduğu bilinmektedir. Yurt dışına para gönderilmesi ya da yurt dışından hesaba para transferi yapılması durumunda da hem alıcıdan hem de göndericiden ayrı ayrı ücret talep edilmektedir.