nesnelerin-interneti-gunluk-hayati-nasil-degistirecek

Nesnelerin İnterneti Günlük Hayatı Nasıl Değiştirecek?

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things, kısaca IoT), nesnelerin ağ aracılığıyla birbirlerine bağlanarak iletişim halinde olmasıdır. Fakat Nesnelerin İnterneti, yalnızca internet aracılığıyla bağlanan nesnelerden ibaret değildir. IoT cihazları, insanlarla da iletişim kurarak gerekli durumlarda bilgilenmelerini sağlıyor.

Artık günlük hayatta kullandığımız birçok cihaz, internet aracılığıyla birbiriyle bağlantı kurabiliyor. Buzdolabından klimaya, televizyondan arabaya kadar pek çok uygulama söz konusu. Henüz internet ile donanmış bu cihazlarla çok fazla karşılaşmıyor olsak da, yakın gelecekte hayatımızın vazgeçilmez parçaları haline gelecek.

Peki çok yakın gelecekte bizleri neler bekliyor?

 

IoT ile Akıllı Ev Uygulamaları

Buzdolabınızda sebze, meyve vb. yiyeceklerin belli seviyenin altına düştüğünde sizi bilgilendireceği günler çok da uzak değil. Arabanızla eve yaklaşırken aracınızdan evinizdeki ısıtma sistemine bildirim giderek sizi kışın sıcak, yazın serin bir evin karşılaması da yakın geleceğin akıllı ev uygulamalarından bir tanesi. Sesli asistanla aracılığıyla açılan perdeler, panjurlar, ışıklar ve televizyon da çok yakında akıllı evlerin standardı haline gelecek.

Kapıyı kilitlemeden yattığınızda, yataktan kalkmadan kapının kilitlenmesi komutunu vererek güvenliğinizi sağlamanız mümkün olacak. Sabahları çay makinesinin çayı hazırlamasını sağlamak için yataktan kalkmanıza da gerek olmayacak, siz sesli komut verdiğinizde, bu bilgi entegre çalışan çay makinesine iletilecek. Geleceğin akıllı evleri izlemek istediğiniz programları da size tam zamanında açacak. Örneğin siz sesli asistanınıza X takım ile Y takımın maçını izlemek istediğinizi söyleyeceksiniz. Sistem yayın akışlarından maçın hangi kanalda ve saatte olduğunu bulacak ve başlama vuruşuyla birlikte televizyonunuz da açılmış olacak.

 

IoT ile Otonom Arabalar

Otomobiller her geçen yıl biraz daha akıllanıyor ve Tesla gibi yenilikçi şirketler sayesinde kendi kendine seyahat edebilen otonom araçlar hayatımızda yer etmeye başlıyor. Bilim kurgu filminden fırlamış gibi duran bu araçların teknolojik altyapısının kalbinde ise birbiriyle iletişim kurabilen binlerce küçük aygıt yer alıyor. Sensörler ve kameralar tarafından algılanan veri, yüksek performanslı bir sistem üzerinde uygulanabilir bilgiye dönüştürülüyor ve böylece insan müdahalesine gerek kalmaksızın, trafikte sorunsuz hareket sağlanıyor.

IoT teknolojisi sayesinde ulaşım daha güvenli ve emniyetli bir hale geliyor. Örneğin, sürücünün direksiyon hakimiyetini ölçebiliyor. Uykulu veya yorgun sürücüleri tespit ediyor ve kandaki alkol oranını ölçebiliyor.

 

Daha sağlıklı bir yaşam

Giyilebilir teknolojiler ile artık kişisel sağlık verileri çok daha etkin biçimde takip edilebiliyor. Daha verimli ve daha faydalı egzersizler yaparak, temel zindeliği sağlamak nesnelerin interneti ile kolaylaşıyor. Üzerinde pek çok sensör barındıran akıllı saat ve bileklikler, hareket esnasında edindikleri veriyi IoT ile telefon ekranına yansıtıyor ve hem anlık hem de periyodik geri bildirimler sağlıyor. Dahası, uzun süreli hareketsizliği tespit eden bu akıllı aygıtlar, kişiyi yürümeye ve spor yapmaya teşvik ederek sağlıklı yaşama kapı aralıyor.