gelecegin-meslekleri-nelerdir

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

Son yıllarda meydana gelen teknolojik gelişmelerle birlikte, günümüzdeki bazı meslekler arka planda kalmaya başlıyor. Gün geçtikçe yeni teknolojilerle tanışıyor, yapay zekâ kavramıyla karşılaşıyoruz. Bu teknolojiler sayesinde bazı mesleklerle vedalaşırken, adını bile daha önce duymadığımız yepyeni mesleklerle karşı karşıya kalıyoruz. Sizin için, gelecekte popüler olabilecek bazı meslekleri derledik.

 

1. Aktüerya Uzmanı                                                                     

aktuerya-uzmani

 

Aktüer veya aktüerya uzmanı kişiler, bir olayın mali açıdan risk değerlendirmesini yapar. Buna bağlı olarak çözüm yolları geliştirir ve bu çözümlerin ortaya çıkaracağı sonuçları analiz eder. Yalnızca bugünün değil, yarının finansal belirsizliklerini de değerlendirdikleri söylenebilir. Aktüerler; hastalık, sakatlık, ölüm, emeklilik gibi etkilerin yanında, hırsızlık, kazalar, deprem, sel, yangın gibi afetleri de göz önünde bulundurarak risk değerlendirmesi yapar. Bu risk analizi sonucunda, finansal kayıpların önüne geçme ya da en aza indirme yolunda önemli adımlar atılmasını sağlar.

 

2. Epidemiyolog

Epidemiyologlar, toplumun sağlık durumlarını, ortaya çıkabilecek hastalık ve kazaların dağılımını belirleyen ve bu dağılımın sebeplerini inceleyerek çözümleyici çalışmalar yapan kişilerdir. Toplumun kalıtım, biyoloji, fiziksel çevre, sosyal çevre ve yaşam şekilleri gibi etkenlerini de göz önünde bulundurarak analiz yaparlar. Bu analiz sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda yeni önlemler alarak hastalıkların azalmasına ve toplum sağlığının gelişmesine katkı sağlarlar.

 

3. Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi

mobil-uygulama-ve-oyun-gelistiricisi

 

Günümüzün en popüler mesleklerinden biri de mobil uygulama ve oyun geliştiriciliğidir. Yakın zamanda daha çok yaygınlaşacağını da söylemek mümkün. Mobil uygulama geliştiricileri; alışveriş, sağlık, oyun, iş, verimlilik gibi birçok alanda uygulama tasarlayan, içeriklerini hazırlayan ve kullanıcılara hazır halde sunan kişilerdir.

 

4. Robot Koordinasyon Uzmanı

Robotların kullanım oranı gün geçtikçe artıyor. Özellikle üretim sektöründe robotların sıkça kullanıldığını görüyoruz. Buna bağlı olarak gelecekte karşımıza çıkacak yeni mesleklerden biri de robot koordinasyon uzmanı olacak. Bu uzmanlar, robotların bakım ve onarımlarını yaparak etkili çalışmalarına olanak sağlarlar. Bunun yanında robotlara yepyeni beceriler kazandırabilmektedirler.

 

5. IoT Uzmanı

iot-uzmani

 

IoT, “Nesnelerin İnterneti” anlamına gelen Internet of Things kavramının kısaltılmasıdır. Bu kavram, kullandığımız çoğu şeyin internete bağlı olarak işlem görmesini ifade ediyor. Gündelik hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıracak bu teknoloji ile, akıllı binalarda yer alan klimalar, alarm sistemleri, güvenlik kameraları ve daha birçok şey, nesnelerin interneti için başlangıç aşaması. Yakın gelecekte bütün elektronik cihazları internet bağlantısı ile yönetebileceğiz. Bu sebeple bu alanda uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç duyulacak.