banka-promosyonu-nedir

Banka Promosyonu Nedir?

Banka promosyonu, belirli süre içerisinde bankadan maaşların alınması ve karşılığında da bankanın yaptığı ödemelerdir. Belirli bir anlaşma çerçevesinde yapılır. Yapılan ödeme dışında maaş müşterilerine ücretsiz bir şekilde kredi kartı, havale ve eft yapma hakkı gibi haklar verilir. Tüm bunlar şirketlerin bankalarla yaptığı anlaşmalara göre değişiklik gösterir.

Kısaca, bankaların şirketlerle anlaşması üzerine maaşlarına yansıtılan ek ödeme de denilebilir. Belirli bir tutarı olmamakla birlikte anlaşma türüne göre değişir. Promosyon ödemeleri iki şekilde gerçekleşebilir.

  • Banka direkt olarak çalışanın hesabına gönderebilir,
  • Ödeme bankadan işverenin şirket hesabına iletilip işveren tarafından çalışanların hesabına gönderilebilir.

 

Banka Promosyon Ödemeleri Neden Yapılır?

Her şirketin çalışanlarına maaşlarını banka üzerinden yatırma zorunluluğu vardır. Bu doğrultuda her şirket bankalarla anlaşma yaparak çalışanlarının maaş ödemelerini belirledikleri banka üzerinden yatmasını sağlarlar. Maaş dışında yapılmış olan anlaşmalardan (örneğin: sağlık, eğitim vb.) ayrılan ödenek bankalarda tutularak gerektiği zamana kadar faiz ile çoğalır ve çalışanlara promosyon olarak verilir.

 

Banka Promosyonları Ücret/Ek Ödeme Sayılır mı?

Ücret veya ek ödeme, bir çalışma karşılığında işveren tarafından çalışanına verilir. Bu nedenle bir şeyin ücret veya ek ödeme olarak kabul edilebilmesi için işveren tarafından çalışana verilmesi gerekmektedir. İşverenin cebinden çıkmayan hiçbir ödeme çalışana verilmiş ücret veya ek ödeme olarak sayılamaz.

Banka promosyonları çalışanların maaş hesabına doğrudan gönderilmiş olsa bile yine işverenin cebinden çıkan bir ödeme olmadığı için aynı şekilde ücret veya ek ödeme olarak sayılamaz. Ayrıca, bankanın şirket hesabına çalışanlar adına gönderdiği ve ödemenin şirket üzerinden çalışanın hesabına geçtiği promosyon ödemeleri de ücret olarak kabul edilemez.

 

Banka Promosyon Ödemeleri Bordroya Dahil Edilmeli mi?

Banka promosyonlarının bordroya dahil edilebilmesi için bazı durumların gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bunlar:

  • Banka tarafından çalışanlar adına şirket hesabına gönderilmiş fakat şirket tarafından “Gelir” olarak kaydedilmiş ödeme tutarları sonrasında birebir olarak çalışanın hesabına aktarılsa da işverenin çalışana yaptığı bir ödeme gibi kabul edileceğinden bordroya dâhil edilmesi gerekiyor.
  • İşverenin, banka promosyonu olarak gelen ödeme tutarından daha fazla tutarlarda işçiye ödeme yapması durumunda ödeme ücret kabul edilecektir.