antivirus-yazilimi-satin-alirken-dikkat-edilmesi-gereken-5-sey

Antivirüs Yazılımı Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey

İster bilgisayar, ister tablet veya telefon kullanıyor olun, kesin olan bir şey var ki, internet bugünlerde oldukça korkutucu. Siber güvenlik firması SonicWall tarafından hazırlanan bir rapora göre, dünya çapındaki bilgisayar kullanıcıları yalnızca 2020'nin ilk yarısında 2,3 trilyon saldırı girişimi yaşadı. Bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19'luk bir sıçrama.

Bu nedenle, internete bağlı cihazlarınızın antivirüs yazılımı ile korunduğundan emin olmanız önemlidir. Virüsten koruma yazılımı şirketi Webroot tarafından yapılan bir 2020 araştırması, Amerikalıların yüzde 83'ünün bu tür programları yüklediğini ortaya koydu.

Piyasadaki birçok antivirüs yazılımından hangisini seçmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Herkese uyan tek bir yanıt yok, ancak kararınızı vermeden önce göz önünde bulundurmanız gereken beş nokta var.

1. Bulut tabanlı antivirüs programı mı istiyorsunuz?

Geleneksel antivirüs yazılımlarından farklı olarak, bulut antivirüs programları işlemlerinin çoğunu bilgisayarınızın sabit sürücüsünden ziyade internette yapıyor. Bulut antivirüs programları, yeni ortaya çıkan kötü amaçlı yazılım tehditlerine daha hızlı yanıt verebiliyor. Bir dizi özellik sunan bir bulut antivirüs paketi, birden çok platform için kullanılabilir ve fidye yazılımından reklam yazılımına kadar çeşitli tehditlere karşı koruma içerir. Ayrıca, yürütülebilir dosyaları bilgisayarınız çalıştırmaya çalıştığında virüslere karşı kontrol etmek gibi önlemleri de içerir.

2. Ne tür cihaz ve işletim sistemini korumak istiyorsunuz?

Öncelikle, cihazınızın işletim sistemiyle uyumlu bir programa ihtiyacınız var. Fakat artık birçok antivirüs yazılımı üreticisi ürünlerini birden çok platform için sunuyor. Dikkate alınacak başka bir konu, cihazınızın ne kadar bellek ve depolama alanına sahip olduğudur, çünkü virüsten koruma programları bazen kaynakları tüketebiliyor.

3. Fiyat Aralığınız Nedir?

Kısıtlı bir bütçeniz varsa ve yoğun bir bilgisayar kullanıcısı değilseniz, çok sayıda ücretsiz antivirüs programından birini kullanarak idare edebilirsiniz. Bir Windows PC'niz varsa, en basit, en ucuz hareket, Windows 10 işletim sistemiyle birlikte gelen güvenlik uygulaması olan Windows Defender Antivirus'ü etkinleştirmektir. Ancak, karşılayabiliyorsanız, ücretsiz programların ücretli sürümleri genellikle daha fazla özelliğe sahiptir ve dosya parçalama, web kameraları ve mikrofonlar için koruma gibi çok daha ayrıntılı savunma sağlar. Genelde, virüsten koruma yazılımı satın aldıktan sonra, hizmeti yenilemek için her yıl ek bir ücret ödersiniz.

4. Ne Tür Güvenlik Riskleriyle Karşılaşıyorsunuz ve Ne Kadar Korumaya İhtiyacınız Var?

Çoğunlukla bilgisayarınızı e-posta yazmak ve Netflix'te film izlemek için kullanıyorsanız, tam kapsamlı bir güvenlik paketindeki ayrıntılı özellikleri muhtemelen boşa gidecektir. İnternette daha kapsamlı bir şekilde dolaşıyorsanız veya bir e-ticaret işi yürütüyorsanız, ücretli bir programdaki premium özelliklerin paraya değer olduğunu görebilirsiniz. Örneğin, bulut dosya yedekleme, sanal bir özel ağ (VPN) ve kimliğinizi korumak için tasarlanmış çeşitli özellikler ile uzaktan öğrenim yapan çocuklar için özel olarak tasarlanmış koruma gibi bir dizi bilgisayar korsanlığı önleme özelliği içeren bir paketi de tercih edebilirsiniz.

5. Teknolojiden Ne Kadar Anlıyorsunuz?

Teknolojiyi bunaltıcı bulan bir kişiyseniz, muhtemelen kullanımı kolay bir programla kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Kullanıcı dostu, basit bir kontrol paneli olan programlar sizin için daha kullanışlı olacaktır.