Sipay Hata Kodları: Neden Oluşur ve Nasıl Çözülür?

Sipay Hata Kodları: Neden Oluşur ve Nasıl Çözülür?

Ödeme hata kodu alıcı – satıcı, cihaz ya da banka kaynaklı usule uygun olmayan durumu bildirir. Ödeme sistemi hata kodları sayesinde işleme uygun olmayan durumlar raporlanır. Sipay hata kodları, kötü niyetli işlemleri engellemek açısından faydalıdır ve ek bir güvenlik önlemidir.

Sipay Hata Kodları Nelerdir?

Bireysel ve kurumsal müşterilere hizmet veren Sipay hata kodları kullanıcı hatası, sistemsel sorunlar veya ağ kaynaklı sorunlar nedeniyle meydana gelebilir. Sipay hata kodu çözümleri kullanıcıya ve duruma özel olarak belirlenir. Fiziki ve online ödeme sorunları yaşıyor, hata kodu ile karşılaşıyorsanız sebepleri şunlar olabilir:

  • Kullanıcı Hataları: İşlem sırasında yanlış adımların izlenmesi veya kart bilgilerinin hatalı okutulması kullanıcıların en çok yaptığı hatalardır. Bu durumda ödeme alma cihazları hata kodu göstererek sizi uyarır.
  • Sistemsel Sorunlar: Ödeme alma cihazının yazılımı veya güncellik durumu sistemsel hatalara neden olabilir. İşlem doğru adımlarla tekrarlandığında genellikle çözüm bulunur.
  • Ağ Kaynaklı Sorunlar: İnternete erişimin kısıtlı olması, ağın yavaşlığı veya cihazın ağdan kopması gibi farklı sebepler hata kodu görmenize neden olabilir.
  • Sunucu Hataları: Online işlemlerde uygulama ve site sunucularında sorun olabilir. Sunucu hatası çözümü için beklenebilir ya da sunucu yetkilileriyle iletişime geçerek sorunun çözülmesi talep edilebilir.
  • Banka ve Kart Sorunları: Güvenlik, şifre, bakiye, kart çipinin bozulması gibi farklı sebepler ya da bankada yaşanan aksaklıklar hata kodu oluşmasının nedenleri arasındadır. Banka hataları geçici ve kısa sürede düzelen sorunlar olsa da kart sorunları için çoğunlukla ekstra işlem gerekir.

Sipay Hata Kodları Neden Oluşur?

“Sipay hata kodu neden oluşur?” sorusuna tek ve net bir yanıt vermek zordur. Hata kodları yanlış ve zamansız işlem, banka veya kart sorunu, bakiye ve güvenlik gibi birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Fikir vermesi açısından Sipay POS cihazında en sık karşılaşılan hata kodları ve sebepleri “Banka Hata Kodu / Dahili Banka Hata Kodu: Hata Açıklaması” şeklinde aşağıda listelenmiştir:

  • 95 / ISO8583-95: POS’da gün sonu yapılmadan bu işlem yapılamaz. Tekrar deneyiniz.
  • 91 / ISO8583-91: Kart bankası cevap vermiyor, sorun anlık bir kesintiden kaynaklı olabilir
  • 82 / ISO8583-82: Kredi kartınıza ait bilgilerinizi kontrol edip tekrar deneyiniz.
  • 51 / ISO8583-51: İşlem yapılan kredi kartının bakiyesi yetersizdir.
  • 43 / ISO8583-43: Banka tarafından çalıntı kart bilgisi iletilmektedir. Bu kart ile işlem yapılamaz.
  • 33 / ISO8583-33: Son kullanma tarihi hatalı.
  • 55 / ISO8583-55: Hatalı PIN girildi.
  • 99 / CORE-2250: Ödeme işlemi güvenlik sebebiyle reddedilmiştir. Dolandırıcılık şüphesi olabilir veya arka arkaya birçok deneme yapıldığı için hata alınmış olabilir.
  • 99 / CORE-1003: Sistem hatası. POS bankası ile ilgili bir sorun oluştu.
  • 99 / CORE-1018: Tutar için kullanılan karakter sayısı sınırı aşıyor. Tutar alanını kontrol ediniz.
  • 99 / CORE-2207: Taksitli işlemlerde puan kullanılamaz. Detaylı bilgi için info@sipay.com.tr ile irtibata geçiniz.
  • 99 / CORE-2117: İade işlem için geçerli değil, günsonu olmuş ya da capture edilmiş işlem yok.
  • 99 / ISO8583-19: Lütfen kart bilgilerini kontrol edip tekrar deneyin.
  • 99 / CORE-2201: İş yerinin işlem yetkisi olmadığı için ödeme doğrulanamadı.

Sipay Hata Kodlarına Genel Bakış

Sistemsel ödeme hataları birçok farklı sebepten kaynaklandığı için durum özelinde değerlendirilmesi gerekir. Kullanıcıların en sık karşılaştığı hata kodları ele alınırsa sebepleri ve çözümleri hakkında şunlar söylenebilir:

  • Limit: Kredi veya banka kartında işlem için yeterli limit olmadığında, günlük harcama sınırlandırıldığında veya internet alışveriş limiti aşıldığında bu sorun meydana gelebilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için Sipay ödeme hatası sebebi olan limit sorunu bankadan çözülmelidir. Borç söz konusu ise ödenebilir veya limit yükseltilerek kart alışverişe açık hale getirilebilir.
  • Kart Bilgileri: Kredi ve banka kartına ait olan kart numarasının hatalı girilmesi özellikle online ödemelerde en sık karşılaşılan sorundur. CVV, son kullanma tarihi, kart sahibinin adı yanlış girildiği zaman işlem hata verir. Bilgilerin kontrol edilmesi ve yeniden girilmesiyle sorun çözülebilir.
  • Şifre: Şifrenin yanlış girilmesi, üst üste hatalı giriş nedeniyle kartın bloke olması en sık karşılaşılan hatalar arasındadır. Şifre yanlış girildiği zaman ödeme sistemleri hata kodu gösterir ve yeniden şifre girilmesini ister. Günlük temassız ödeme limiti aşıldığı zaman da şifre girişi talep edilen hata kodu gösterilir.
  • Kredi/Banka Kartı: Kartın son kullanma tarihinin geçmesi, borç gibi farklı nedenlerle karta bloke konulması da hata kodlarını oluşturur. İşlemin niteliğine göre farklı hata kodları ile ödeme cihazları uyarı verir.
    Banka Onayı: Bankanın işleme farklı sebeplerle onay vermemesi ödeme hatası meydana getirir. İşlem kısıtı, kartın kapatılması veya bankaların cihaz – sunucu kaynaklı onay vermemesi ödeme adımını geciktirir. Sorunun tam olarak tespit edilmesinden sonra banka ile işleme geçerek hata düzeltilebilir.

Sipay Ödeme Hatası: Kullanıcıların En Çok Karşılaştığı Durumlar

Sipay ödeme sorunları yaşayan müşteriler en çok şu durumlarla karşı karşıya kalır:

  • Ödeme Başarısız: Kart, sunucu, banka, kullanıcı gibi farklı sebeplerle ödeme adımı başarısız olabilir. Ödeme emri oluşturulduktan sonra ödeme gerçekleşmezse bakiyeden işlem ücreti düşülmez. İşlem tekrar denenebilir ya da banka, işletme veya Sipay ile görüşülerek sorun çözülebilir.
  • Banka Reddi: İşlem kısıtı, borç, limitler, kartın kapanması gibi farklı sebeplerle banka işlemi gerçekleştirmeyi reddedebilir. Bu durum kartla ilişkili olduğundan kullanıcı ve banka arasında çözülmelidir.
  • Teknik Problemler: Ağ ve sistem sorunları, cihaz arızaları, sunucu hataları gibi teknik aksaklıklar nedeniyle oluşan hata kodları için teknik hizmet almak gerekebilir.
  • İzin ve Güvenlik: Kart, cihaz, banka, kullanıcı ve işletme güvenliğini tehlikeye atan şüpheli işlemlerde ödeme sistemi hata verebilir. İşletme, banka ve kullanıcının yapılan işleme izni ve yetkisi yoksa hata kodu oluşur. Bu durumlarda soruna yönelik olarak Sipay veya banka ile iletişime geçilmelidir.

Sipay Hata Kodlarına Hızlı Çözüm Rehberi

Ödeme sırasında oluşan sorunları işletme veya banka aracılığıyla çözemediyseniz Sipay Call Center’dan destek talebi oluşturabilirsiniz. Güvenlik doğrulaması için müşteri hizmetlerinin Sipay’a kayıtlı telefon veya e-posta adresinden iletişime geçmeniz gerekir. Destek talepleri telefondan, mail ile yazılı olarak ya da canlı destekten yapılabilir. Canlı destek güvenlik kontrolü yapamadığında sizi kayıtlı iletişim numaralarınıza yönlendirebilir. Sipay hata çözüm rehberi niteliğinde bu adımları izleyebilirsiniz:

  • Kartla ilgili sorunları mobil uygulama, internet bankacılığı gibi farklı araçlarla çözüp çözemeyeceğinizi kontrol edin.
  • Banka ile ilişkili sorunlarda müşterisi olduğunuz bankayı arayarak sorunun çözülmesini talep edin.
  • Teknik problemlerde bir süre bekledikten ya da sorunu düzelttikten sonra işlemi yeniden deneyin.

Tüm bunları denediğiniz halde sorununuz çözülmediyse evrak@sipay.com.tr adresinden yazılı olarak veya Sipay uygulamaları üzerinden canlı destek ile iletişime de geçebilirsiniz. 

Sipay Destek Ekibi ile İletişime Geçmeden Önce Yapılması Gerekenler

Sipay teknik destek ekibiyle iletişime geçmeden önce sorunu tek başınıza çözüp çözemeyeceğinizi kontrol etmek size zaman kazandırır. Belki de sadece bankanın mobil uygulaması üzerinden kart sorunları çözülebilir ya da ödeme cihazı internete bağlı değildir. Tüm aksaklıklar kontrol edildikten sonra çözüme ulaşamıyorsanız kayıtlı mail ve telefon üzerinden Sipay ile iletişime geçebilirsiniz.

Müşteri hizmetlerini aramadan önce süreci hızlandırmak için kartınızın yanınızda olması, ilk 6 ve son 4 rakamını bilmeniz, işlem tarihi ve tutarı gibi detaylara hakim olmanız güvenlik kontrolünün hızla geçmesini sağlar. SIM blokesinin olduğu durumlarda da kayıtlı telefondan iletişime geçmeniz gerektiği için öncelikle bunu kaldırmayı unutmayın.

Siz de Sipay’e gelin, ödemelerinizle ilgili yaşadığınız her sorunda hızlı ve güvenli çözümlere kavuşun!