Milenyum Kuşağı, Dijital Finanstan Ne Bekliyor?
Milenyum kuşağı genel anlamıyla 1980’li yıllardan sonra dünyaya gelen Y ve Z neslini kapsıyor. Günümüz dijital teknolojilerine en kolay ayak uyduran nesil olmasıyla bilinen milenyum kuşağı, konu finansal ihtiyaçlar olunca da soluğu dijital çözümlerde alıyor.
Finansal teknoloji ya da “fintech” devrimiyle birlikte teknoloji ve ekonomi dünyası arasında yepyeni köprüler inşa ediliyor. Dünyanın dört bir yanındaki tüketiciler, teknolojiyi kullanarak geleneksel finans hizmetlerine daha kolay ve hızlı erişim sağlamak istiyor. Sipay gibi yeni nesil ödeme teknolojileri, tüketiciye hem mağazalarda hem online alışverişlerde daha iyi bir deneyim sunmak için çözümler sunuyor.
Peki, milenyum kuşağının dijital finanstan temel beklentileri neler?
Global Web Index tarafından yapılan araştırmalar, dijital finans milenyum kuşağı için ne ifade ediyor sorusunu yanıtlıyor. Bu araştırmaya göre milenyum kuşağı, dijital finans başlığı altında daha güvenli işlemler yapabilmek için biyometrik teknolojilerin gelişmesini istiyor.
Açık bankacılık ve kredi odaklı fintech’lerin yükselişi de hem milenyum hem X kuşağı tarafından benimsenmiş durumda: Araştırmaya göre her üç katılımcıdan biri mobil finans uygulamalarından hızlı kredi kullanımı bekliyor.
Harcamalar kontrol altında
Ölçüsüz harcamaları kontrol altında tutmak da yine yenilikçi finans servislerine düşüyor. Her dört kişiden biri, bütçesini aşacak türde harcamalarla ilgili uyarıda bulunması için dijital bankacılık uygulamalarına güvenmek istiyor.
Son yıllarda yaygınlığı hızla artan sohbet robotları “chatbot” için beklentiler de nesil değiştikçe artıyor. Anlık mesajlar ve chatbot’lar yoluyla finansal tavsiye bekleyenlerin oranı X kuşağında yüzde 24 iken; milenyum neslinde yüzde 26’ya çıkıyor.
Dijital finans eğitimi
Teknoloji kuşağı ile 1980 öncesi dünyaya gelmiş nesli ayıran önemli beklentilerden bir diğeri ise, finans hakkında eğitici kaynak arayışı. Finansal bilgi birikimini daha geleneksel yöntemlerle öğrenmiş olan X kuşağına kıyasla; milenyum nesli dijital finansla ilgili eğitim kaynaklarına daha kolay erişim istiyor.
Teknoloji hızla gelişirken, finans dünyası da bu değişimi benimsemek için kolları sıvadı. Bugünün finansal servisleriyle yetinmeyen milenyum kuşağı, yarının yöneticileri ve liderleri olduğunda yepyeni bir ekonomiye şekil verecek. Tüketicinin ödeme, kredi çekme, birikim yapma gibi temel finans ihtiyaçlarını en iyi şekilde yanıtlayan servisler de bu yeni ekonominin kazananları olacak.