guclu-parola-olusturmak-neden-onemlidir

Güçlü Parola Oluşturmak Neden Önemlidir?

Özellikle ziyaret ettiğiniz her site için benzersiz bir parolanız olması tavsiye edildiğinde, güçlü parolalar oluşturmak göz korkutucu bir görev gibi görünebilir. Ps6k-29P-F19^qS gibi birden fazla parola oluşturup ezberlemek zorunda kalan herkes zorlanabilir.

Sonuç olarak, güvenli olmadığını ve ele geçirilirse tüm web bilgilerinizin açığa çıkacağını bilseniz bile aynı parolayı kullanıyor olabilirsiniz. Veya birkaç parola kullanıyorsunuz, ancak bunların tümü kısa, basit kelimeler veya hayatınız ile ilgili sayılar içeriyor ve bunlar hala tahmin edilmesi çok kolay. Veya parolaları hatırlamayı zorlaştırdıysanız, o zaman büyük olasılıkla bilgisayarınızın yanında veya telefonunuzda parolaların bir listesi vardır. Bunun başkaları bilgisayarınızı kullanması durumunda güvenliğinizi de tehlikeye atacağını bilseniz bile.

Hatırlayamadığınız şifreler kullanışsızdır. Ancak, hatırlanması çok kolay olan parolaların tahmin edilmesi veya tespit edilmesi kolay olabilir. Kişisel bankacılık ve emeklilik gibi faaliyetlerin giderek daha fazla çevrimiçi ortama taşınmasıyla riskler artmaya devam ediyor.

 

Bir Parolayı Güçlü Yapan Nedir?

Güçlü bir parolanın temel özellikleri uzunluktur, yani ne kadar uzunsa o kadar iyidir. Harflerin (büyük ve küçük harf), sayıların ve sembollerin bir karışımı olan, kişisel bilgilerinizle hiçbir bağı olmayan bir şifre oluşturmanız gerekiyor. İyi haber şu ki, tüm bu özellikleri parolalarınıza dahil etmek için korkunç rastgele harf, sayı ve sembol dizilerini ezberlemeniz gerekmiyor. Sadece birkaç numaraya ihtiyacınız var.

 

Zayıf Parolayı Kolayca Nasıl Bulursunuz?

İşin sırrı, şifreleri akılda kalıcı ancak tahmin edilmesi zor hale getirmektir. Birkaç basit beceriyi öğrenmek, güçlü, akılda kalıcı parolalar oluşturmayı kolaylaştıracaktır. Bunları oluşturmak gerçekten eğlenceli olabilir ve artırılmış güvenlikteki kazancınız çok büyük olacaktır.

Güçlü bir parolanın tanımını anlamak için, her gün milyonlarca kullanıcıyı riske atan yaygın uygulamaları gözden geçirmek en iyisidir. Bunların sizi neden riske attığını anlamak için birkaç zayıf parola örneğine bakalım:

 

1. “Password” gibi yaygın kelimelerden oluşur

"Password" kelimesi en sık kullanılan şifrelerden biridir. Bir kullanıcı tarafından kolayca tahmin edilebilecek basit kelimeler kullanmaktan kaçının. Ancak, tek endişeniz insanlar olmasın. Otomatik veritabanlarını kullanan programlar, sisteminize bir sözlük saldırısı gerçekleştirerek parolayı kolayca tanımlayabilir.

 

2. Tanımlamak kolaydır, özellikle de biri sizi iyi tanıyorsa

Yaygın bir örnek, soyadı + doğum yılı kombinasyonu kullanmaktır. Örneğin; Candemir1962, bu şifre 12 karakterden oluşuyor ve harfler ve rakamlar içeriyor olsa da, hem sizinle hem de ailenizle ilişkilendirilebilecek bir ad ve doğum yılınız gibi diğer tanımlayıcı bilgileri içeriyor, bu da kolayca saldırıya uğrayabileceği anlamına gelir.

 

3. Kısa ve kolayca deşifre edilebilir

Diyelim ki büyük harf ve rakamları karıştırarak “F1avoR” şifresini kullanıyorsunuz. Bu parola örneğinin güvenli olmamasının iki önemli nedeni şunlardır:

İlk sebebi çok kısa olması. Uzun bir parola güçlü bir paroladır. Bir bilgisayar korsanı veya kod kırıcı bir yazılım uygulamasının çalışması ne kadar zorsa, o kadar iyidir.

İkinci sebebi ise, sayıların yerine yazılan rakamlar kolayca tahmin edilebilir olması. l harfinin yerine 1 rakamını koymak hem insanlar hem de yazılımlar için tahmin edilmesi kolaydır.

 

Güçlü Bir Parola Nasıl Güvenli Tutulur

Mükemmel uzunlukta, anlaşılmaz ve harfleri, sayıları ve büyük/küçük harfleri karıştıran bir parola üzerinde karar kıldıysanız doğru yoldasınız demektir.

Anca şifrelerinizi tekrar kullanmamanız gerekiyor. Aynı parolayı e-posta, alışveriş ve hassas kişisel verileri tutan diğer web sitelerinde kullanıyorsanız ve bunlardan biri bir ihlalle karşılaşırsa, diğer hizmetleri de ihlal edilme riskine maruz bırakmış olursunuz.

Şifrelerinizi bir yere yazmayın. Parolaları eski yöntemlerle takip etmek özellikle işyerinde cazip gelebilir, ancak bunlar kolayca keşfedilebilir.

Şifrelerinizi paylaşmayın. Mutlaka paylaşmanız gerekiyorsa, mümkün olan en kısa sürede değiştirin.