gomulu-finans-embedded-finance-nedir

Gömülü Finans (Embedded Finance) Nedir?

Gömülü finans, finansal olmayan şirketler tarafından benimsenen finansal hizmetlerin kusursuz entegrasyonunu ifade eder. Finansal olmayan kuruluşlar ve yerleşik finans hizmetleri arasındaki bu birleşme hem parayla hem de işletmelerle etkileşim biçiminde bir devrim yarattı.

Gömülü finans hizmetlerindeki hızlı büyüme, geleneksel bankacılık kurumlarının rolünü azaltmıştır. Daha önce, krediler veya ödemeler gibi finansal etkileşimlerin çoğu yalnızca bankaların kullanılmasıyla mümkün oluyordu. Günümüzde ise finans dışı şirketler, fintech ve bankaları API'ler aracılığıyla platformlarına bağlayarak müşterilerine finansal hizmetler sunabilmektedir. Gömülü finansın daha iyi anlaşılabilmesi için iki kavramın tanımını vermek doğru olacaktır.

  • BaaS (Banking as a Service – Servis Modeli Bankacılığı), lisanslı bankaların finansal olmayan şirketlere gömülü bir bankacılık hizmetleri entegrasyonu sağlayabileceği bir modeli ifade eder.
  • API (Application Programming Interface – Uygulama Programlama Ara yüzleri), birbirinden farklı olan uygulamaların birbirleri ile etkileşim kurmasını ve veri alışverişinin yapılmasını sağlayan bir yazılımdır.

Hangi sektörde olursanız olun, katı düzenlemelere ve lisanslara uymanıza gerek kalmadan bankacılık ürünlerini platformunuza dahil edebilirsiniz. Örneğin perakendeciler artık finansal borç verme hizmetlerini platformlarına yerleştirebilir ve müşterilerine çevrimiçi satın almaları, şimdi satın al, sonra öde olarak da bilinen aylık taksitlere bölme seçeneği sunabilir.

Kısaca gömülü finans, BaaS ve API’lerin kullanılarak finansal hizmetlerin, finansal olmayan şirketlere hizmet sağlayıcıları aracılığıyla verilmesidir.

 

Gömülü Finans Kimler İçindir?

Gömülü finans her büyüklükteki ve sektördeki şirketler içindir. Ayrıca, sadece işletmeler ve tüketiciler arasındaki boşluğu kapatmakla kalmaz, aynı zamanda B2B bazında da köprü kurmaya yardımcı olur. Birçok fintech şirketi kendilerini alıcılar ve tedarikçiler arasındaki ödemeleri ve kredileri kolaylaştırmaya adamıştır. Gömülü finans kendisini ödemelerle sınırlamaz, sigorta, borç verme ve hatta yatırımı içerir. Fintech ve gömülü finans endüstrisinin büyümesi hem işletmelere hem de müşterilere sağladığı artan faydalarla paraleldir.

 

Gömülü Finans Örnekleri

  • E-ticaret firmalarındaki alışveriş sırasında kullandırılan krediler ya da firmaya özel cüzdanlar (örn: Starbucks)
  • E-ticaret firmalarındaki “şimdi al sonra öde” kampanyalarının müşteriye sunulması
  • Oyun ve uygulama içi satın alımlar
  • Araba satışı yapan firmaların aynı zamanda alınan ürün için sigorta hizmeti sunması