elektronik-ticaret-bilgi-sistemi-etbis-ne-ise-yarar

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) Ne işe Yarar?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından online alışverişlerde tüketicileri korumak için oluşturulan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), e-ticaret yapan işletmeleri kayıt altına almak ve izlemek amacı ile kullanılmaktadır. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ Resmî Gazete'de yayımlanarak 11 Ağustos 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu tebliğ kapsamında, nitelikli e-ticaret girişimlerinin ortaya çıkmasını sağlama amacı ile tüketicilerin korunması ve bilgilendirilmesi, e-ticaretin büyüme hızının izlenebilmesi ve geneli kapsayan sağlıklı bir e-ticaret veri tabanı oluşturulması amaçlanmaktadır. ETBİS, oluşturulan veri tabanı üzerinden istatistiki bilgiler sunacak ve bu bilgiler sayesinde de Türkiye’de e-ticaret alanında daha hedef odaklı ve sürdürülebilir politikalar izlenecektir.

ETBİS’in tüketiciler üzerindeki koruma etkisi için ise e-ticaret yapan işletmelerin mersis numaralarına, ticaret ünvanlarına ve internet adresleri gibi bilgilere kolaylıkla ulaşmalarını sağlayan hem tüketici hem de işletme sahibi için şeffaflık ve güvenilirlik sağlayan bir sistem yaratılmıştır.

Sonuç olarak, hedef önceliği kayıt dışılığı engellemektir. Bu çalışma ile tüketicilere yapılan satışlarda güvenliği sağlamak ve sektörün sağlıklı bir şeklinde büyümesi hedeflenmiştir.

 

ETBİS Kimler İçin Zorunludur?

ETBİS’e kaydolma zorunluluğu, yayımlanan tebliğin 5. maddesinde ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Tebliğe göre ETBİS’e kaydolması gereken gerçek ve tüzel kişiler şu şekilde tanımlanmıştır:

  • Satış işlemleri için aracı hizmet sağlayanlar,
  • Kendi internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden satış yapanlar,
  • Yurt içinde kurulmuş olmasına rağmen iç pazara satış yapmayan, yurt dışındaki aracı kurumlar aracılığı ile faaliyet gösterenler.

ETBİS’e kaydolmak için sahip olmanız gerekenler ise:

  • Aktif olarak kullandığınız e-posta adresi,
  • E-Devlet sistem profili

Gerçek kişi ve şirket mükellefleri kendi şahsi E-Devlet giriş şifresi ile ETBİS kaydı oluşturabilir, tüzel kişiler (LTD. veya A.Ş. vb.) şirket yetkilisinin şifresi ile sisteme giriş sağlamalıdır.

ETBİS’e Ne Zaman Kayıt Olmanız Gerekiyor?

E-ticaret sitenizi oluşturduktan sonra faaliyetlerinize aktif olarak başlamadan önce ETBİS kaydınızı gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Kayıt tamamen ücretsizdir ve online gerçekleştirilir.

ETBİS’e Kayıt Olmamanız Durumunda Ne Olur?

ETBİS’e kaydolmamanız durumunda idari para cezası uygulanacaktır. Bu bilgi ise 6563 sayılı Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12’nci maddesi içerisinde yer alıyor. Bu maddeye göre ETBİS’e kaydolmamanın ve bildirimde bulunmamanın cezasının 5000 TL’den 20.000 TL’ye kadar idari para cezası olabileceği yönünde görünüyor.