NFT Nedir?
Fungible Tokens (NFT), internet üzerinden ticareti yapılan değiştirilebilir dijital varlıklardır. NFT’ler genellikle rastgele bir sayı dizisi biçiminde şifrelenmiş bir anahtarla dijital nakit olan kripto para biriminde üretilir ve işlem görür. NFT’ler günümüzde sürekli daha fazla popülerlik kazanıyor çünkü şirketlerin pazarlama karmalarının bir parçası olarak kendi NFT’lerini oluşturmasıyla dijital varlıklar için benzersiz bir pazar yeri sunuyorlar. Bu NFT’lerin yanı sıra, kullanıcılara kimlikleriyle ilgili bilgileri depolamak, kontrol etmek ve korumak için esnek bir yol sağlıyor. Ayrıca NFT yaratıcıları NFT’lerinden telif ücreti alabilir ve NFT’lerinin gelecekteki satışlarında da bir yüzde alabilirler.
NFT’nin Açılımı Nedir?
Basitçe söylemek gerekirse NFT, yalnızca sahiplerine ait, türünün tek örneği bir dijital varlık olan Non-Fungible Token anlamına gelir. Bir NFT oluşturmak için dijital bir varlıktan bir NFT basmak gerekir. Popüler NFT’ler arasında dijital eserler, dijital koleksiyonlar, videolar ve dijitalleştirilebilecek her şey bulunur.
Non-Fungible Tokenler Nasıl Çalışır?
Esasen değiştirilemez bir belirteç dijital bir sanat eserini ve diğer koleksiyonları, NFT pazarında veya NFT blok zinciri teknolojisinde alınıp satılabilen, türünün tek örneği, doğrulanabilir bir dijital varlığa dönüştürür. Birçok NFT, akıllı sözleşmesi kapsamında saklanan mülkiyet ve işlem ayrıntıları dahil olmak üzere kendi benzersiz bilgileriyle birlikte gelir. NFT yaratıcıları, NFT’lerine yaratıcının kimliğini, dosyalara güvenli bağlantıları ve işlemler sırasında daha fazlası gibi ayrıntıları da ekleyebilirler.
Karşılığı olmayan tokenleri toplamak veya bunlara yatırım yapmakla ilgilenenler dijital bir NFT cüzdanına ihtiyaç duyarlar. Dijital cüzdan, NFT’lerin oluşturulduğu blok zinciri protokolünü destekleyen bir kripto para cüzdanıdır. Kullanıcılar genellikle değişim aracı olan kripto para birimleri olarak Bitcoin, Ethereum ağı ve Dogecoin kullanır.
Neler NFT Yapılabilir?
Çoğu NFT benzersiz özelliklere sahiptir. Fotoğraf, müzik, GIF’ler veya bir video klip gibi her türlü dijital içerikten oluşturulabilir. O kadar çok yönlüdür ki, NFT pazarına tweet’leri ve memleri bile dahil edebilirsiniz. NFT olarak alabileceğiniz ya da satabileceğiniz şeylerden bazıları şunlardır:
- Müzik
- Oyun
- Video
- Fiziksel Sanat Eseri
- Dijital Sanat Eseri
- Koleksiyon
- Tweet
- Mem
- Emlak
- Dergi kapağı