ziyaretcilerin-sitenizden-ayrilmasina-sebep-olan-durumlar

Ziyaretçilerin Sitenizden Ayrılmasına Sebep Olan Durumlar

Haftalarca süren sıkı çalışmadan sonra, yeni sitenize ziyaretçi alıyorsunuz ve sonra neden sadece birkaç saniye sonra ayrılıyorlar?

Peki bu ziyaretçilerin sitenizde kalmasını nasıl sağlayabilirsiniz? Ziyaretçiye aradıkları bilgiyi verin, sitede nereye gideceklerini bilmeleri için net bir gezinme yolu kullanın ve onların ilgisini canlı tutmaya devam edin. Kendinizi kaybolmuş hissettiğiniz bir sitede takılıp kalmak ister miydiniz? Cevabı hayır olmalı.

İşte ziyaretçilerinizi mutlu etmek için bazı ipuçları!

 

1. Onları Bekletmeyin

Ziyaretçilerinizi geri düğmesinden uzak tutmanın ilk yollarından biri, onları hiçbir şey için bekletmemektir. Yavaş yükleme süreleri, web sitelerinin ziyaretçileri uzaklaştırmasının bir numaralı yoludur. Yeni dijital çağda, ziyaretçiler aradıkları bilgiyi şu anda istiyorlar ve aynı bilgiyi başka bir yerden daha verimli bir şekilde elde edebilirlerse web sitenizi beklemeyecekler.

Yapılan bir araştırmaya göre, tüketicilerin %47'sinin web sayfalarının 2 saniye veya daha kısa sürede yüklenmesini beklediğini ve kullanıcıların %40'ının yüklenmesi 3 saniyeden uzun süren bir web sitesinden ayrıldığını ortaya koydu. Aynı araştırmaya göre, yalnızca 1 saniyelik bir gecikme, dönüşümleri %7 oranında azaltabilir.

Web sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlayabilmeniz için işte bazı fikirler:

  • Sitenizde çalışan kodu ve komut dosyalarını en aza indirin
  • Web dostu görüntüler kullanın ve büyük görüntü dosyalarını dinamik olarak yeniden boyutlandırmaktan kaçının
  • Yeterli bir web sunucusuna sahip olun

 

2. Yanlış Kullanılan Pop-up'lar ve Reklamlarla Ziyaretçinin Dikkatini Dağıtmayın

Hızlı yüklenen bir siteniz var ama ziyaretçiler sadece birkaç saniye sonra siteden ayrılıyor. Ziyaretçilerin bir siteyi hızla terk etmelerinin bir başka nedeni de aşırı, yanlış yerleştirilmiş reklamlar ve yanlış kullanılan pop-up’lardır.

 

Reklamlar

Web sitenizin çirkin, kötü yerleştirilmiş reklamlarla kaplanmadığından emin olun. Çünkü bu bir ziyaretçinin sitenizi keşfetmesini engeller ve dikkati dağıtabilir. Ayrıca site yükleme sürelerinin öneminden daha önce bahsetmiştik, bir sayfada çok fazla reklam olduğunda, reklamlar yüklenme süresini de azaltır!

Web sitesi tasarımınızı ziyaretçiler için heyecan verici tutun, ancak ziyaretçilerinizin ihtiyaçlarına uygun reklamların, seslerin ve videoların aşırı kullanımından kaçının. Çok fazla reklam olduğunda, başlangıçta siteye neden geldiğinizi unutmak kolaydır. Bunu ziyaretçilerinize yapmayın.

 

Yanlış kullanılan pop-up’lar

Ayrıca, bir anket penceresi için ziyaretçi deneyimini asla kesintiye uğratmamalısınız. Kullanıcının ziyaretinin ortasında dikkatini dağıtmak yerine, deneyimlerini sormak için web sitesinden çıkana kadar bekleyin. Bu, ziyaretçilerin dikkati dağılmadan veya rahatsızlık duymadan web sitesiyle etkileşime girmesini sağlayarak daha uzun süre kalmalarına ve devam eden ziyaretlerini tamamlamalarına neden olur. Aşırı veya yanlış kullanılan pop-up’lar, ziyaretçilerin hayal kırıklığına uğramasına ve siteden ayrılmasına neden olabilir.

 

3. Kolay Bir Gezinme Sağlayın

Web sitenizde gezinme zayıfsa ve ziyaretçiler bir sonraki adımı kolayca deşifre edemiyorsa, sitenizden ayrılacaklardır. Ziyaretçiyi doğrudan aradıkları bilgiye götürecek açık bir gezinme yolu olduğundan emin olun. Bu yolun uygun, hızlı ve anlaşılması kolay olduğundan ve ziyaretçilerin deneyimleri sırasında faydalı olacak şekilde oluşturulduğundan emin olun.

Ziyaretçilerin bir bültene kaydolması, bir form doldurması veya telefon görüşmesi yapması gerekiyor mu? Bu görevleri tanınabilir ve gerçekleştirmesi kolay hale getirin.

 

4. İlgi Çekici, Alakalı İçerik Sunun

İçerik, bir ziyaretçinin sitenizde olmasının tüm nedenidir, çünkü aradıkları bilgileri barındırdığınıza inanırlar. Düşük kaliteli bilgi ve içerik sunarak güvenlerini sarsmayın.

Tüm bu eski alakasız içeriği çıkarın ve ziyaretçileriniz için ilginç bir şeyle değiştirin. İçeriğinizi benzersiz, başka hiçbir yerde bulamayacakları bir şey yapın.

İçeriğin ziyaretçinin beklediği içerik olduğundan emin olun. Ziyaretçinize kalması için bir neden veren içerik sağladığınızdan emin olun; bu, içeriğin alakalı ve çekici olması gerektiği anlamına gelir.

Dönüşümün tamamen sitenizdeki kullanıcı deneyimiyle ilgili olduğunu unutmayın. Alakalı, çekici içerik oluşturmak, site hızını artırmak, reklamların/kötüye kullanılan pop-up'ların kullanımını azaltmak ve kolay gezinme sağlamak, ziyaretçilerinizin sitenizdeyken genel olarak harika bir deneyim yaşamasını sağlayacaktır.

Artık web sitenizde değişiklik yaparken bir ziyaretçi gözüyle bakın ve kendinize sorun: Ben olsam ayrılır mıydım?