zamanla-evrim-geciren-teknolojiler

Zamanla Evrim Geçiren Teknolojiler

Bazı modern teknolojiler şu anki kullanımından farklı bir amaçla icat edildi, fakat zamanla kullanım amacı değiştirildi. Bu yazıda, sahip oldukları kullanım için icat edilmeyen birkaç teknolojiden bahsedeceğiz.

 

iPhone aslında Apple harici uygulamaları desteklemeyecekti

Bugün tüm mobil işletim sistemleri için vazgeçilmez nitelikte olan üçüncü parti uygulamalar, yeni bir mobil işletim sisteminin kolayca ortaya çıkamamasının en önemli nedeni aynı zamanda. Akıllı telefon kullanıcıları, Android ve iOS dışında bir işletim sistemi kullanmak isterlerse, o platformla uyumlu mobil uygulama kütüphanesinin son derece kısıtlı olduğunu görecektir. Çünkü çoğu mobil uygulama sadece bu iki işletim sistemi için geliştirilmiş bulunuyor.

İlginç bir şekilde, neredeyse App Store olmayacaktı. İlk iPhone 2007'de piyasaya sürüldüğünde, Apple geliştiricilerin mobil uygulamalar oluşturmalarına değil, yalnızca web uygulamaları oluşturmalarına izin verdi. Bu uygulamalar sadece Apple’ın Safari tarayıcısında açılabiliyordu. Fakat Apple, geliştiricilerin mobil uygulamalar yerine web uygulamaları oluşturma konusundaki endişelerini dile getirmelerinin ardından kararını yeniden gözden geçirmeye başladı.

Steve Jobs ve Apple yöneticileri başlangıçta mobil uygulamalara geçme girişimine direndi. Jobs, üçüncü parti uygulamaların kalitesi konusunda endişeliydi. Daha sonra teslim oldu ve App Store 2008 yılında tanıtıldı.

 

Android, kamera için icat edildi

Mucitleri, orijinal planları olan dijital kameralar için bir işletim sistemi oluşturma konusundaki düşüncesini devam ettirseydi, Android asla Apple’ın rakibi olmazdı. Android, dijital kameralar için bir işletim sistemi geliştirmeye çalışan dört kişilik bir ekip tarafından 2003 yılında kuruldu. İşletim sistemi, fotoğrafçıların kameralarını herhangi bir kablo olmadan bilgisayarlarına veya fotoğraflarını kaydettikleri buluta bağlamalarına izin verecekti.

Mucitler, 2004 yılında yatırımcılardan fon aramaya başlayana kadar bu vizyonunu sürdürdüler. Dijital kamera pazarının düşüşte olduğunu fark ettiler. Aynı zamanda akıllı telefon satışları da artıyordu. Hal böyle olunca akıllı telefonlar için işletim sistemlerini geliştirmeye geçtiler. Android daha sonra Google tarafından satın alındı ve bu da onu akıllı telefon üreticileri için ücretsiz bir yazılım haline getirdi.

 

Mikrofon işitme cihazı olarak icat edildi

İlk mikrofon 1877'de Emile Berliner tarafından icat edildi. Diğer birçok icatta olduğu gibi, o sırada mikrofonu geliştirmek için çalışan tek kişi Berliner değildi. Aslında, telefonun mucidi olan Alexander Graham Bell de bir mikrofon üzerinde çalışıyordu ve hatta Berliner'den önce çalışan bir prototip yarattı.

Ancak Bell, cihazı pratik olmadığı için mikrofonun mucidi olarak görülmüyor. Bell'in mikrofonu icat etmesinin farklı bir sebebi vardı.

Bell, mikrofon icat etmeye işitme sorunları olan annesini ziyaret ettiğinde karar vermişti. Ayrıca işitme sorunları olan kişileri de düşünüyordu. Bell, gençliğinden beri işitme engellilerle ilgileniyordu. Daha önce bahsettiğimiz gibi, annesi de kısmen sağırdı.

Diğer mucitler muhtemelen sesi yükseltmekle ilgilenirken, Bell, işitme güçlüğü çeken insanlar için sesi artıran bir işitme cihazı yaratmaya çalışıyordu.