li-fi-nedir

Li-Fi Nedir?

Light Fidelity anlamına gelen Li-Fi, verileri gerçek zamanlı olarak iletmek için görünür ışık kullanan bir kablosuz iletişim teknolojisidir. Standart Wi-Fi'dan 100 kata kadar daha hızlıdır. Piyasada henüz geniş bir kullanıma ulaşmamış olsa da, Li-Fi, sektörler arasında özellikle IoT çözümleri için teknoloji ve yazılım geliştirmeyi büyük ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir.

 

Li-Fi Nasıl Çalışır?

Li-Fi, Wi-Fi gibidir, ancak verileri iletmek için bir yönlendirici kullanmak yerine, görünür ışık spektrumu üzerinden mesaj göndermek için bir LED ampul kullanırsınız.

Yaygın ev tipi LED ampullerden gelen ışık dalgaları üzerinde çalıştığı için Li-Fi teknolojisi, ışığın yaptığı gibi çalışır. Görünür ışık, Wi-Fi'dan çok daha geniş bir bant genişliğine sahiptir, yani Li-Fi özellikli cihazlar, saniyede 224 gigabit'e kadar son derece yüksek hızlarda büyük hacimler gönderip alabilir.

Ancak ışık dalgaları çok küçük olduğu için ışık duvarlardan geçemez. Ek olarak, ışık sinyalleri göndermek, almak ve teknolojinin çalışması için ışık kaynağınızın aktif olması gerekir. Yani akıllı evinizi yalnızca Li-Fi ile çalıştırıyorsanız, evinizin her yerinde LED ampullere ihtiyacınız olacaktır.

Li-Fi sinyalleri aynı zamanda elektromanyetik parazitlerin yoğun olduğu bölgelerden etkilenmez. Mikrodalga veya telsiz telefonunuzu bir Li-Fi sinyalinin yakınında açarsanız, aynı şekilde önemli bir aktarımı bozmazsınız.

 

Li-Fi'ın Artıları:

1- Hız: Işık spektrumu, radyo dalgalarının kapladığı spektrumdan yaklaşık 10.000 kat daha büyüktür ve bu nedenle Wi-Fi'dan 100 kat daha hızlı bilgi taşır. Saniyede 224 GB hızında veri iletebilir.

2- Verimli ve daha ucuz: LED ampullerin doğası gereği Li-Fi, Wi-Fi'dan daha verimli ve daha ucuzdur. Yönlendirici, modem vb. elektronik cihazlar olmadan çalışabileceği için evlerde ve iş yerlerinde maliyet tasarrufu sağlayacaktır.

3- Güvenlik: Radyo dalgaları, duvarlardan geçebilecekleri için ağınızın dışındaki kişiler tarafından engellenebilir ve verilerinizin güvenliğini tehlikeye atabilir. Bununla birlikte, ışık opak nesneler tarafından durdurulabilir ve bu da Li-Fi'ı Wi-Fi'dan daha güvenli hale getirir. Ek olarak, bazı odalar kendi Li-Fi ağlarına sahip yüksek güvenlikli alanlar olarak belirlenebilir.

4- Kullanılabilirlik: Li-Fi ile her ışık kaynağı internet ile işinizi kolaylaştırabilir. Teknoloji genel kullanıma sunulduğunda, sokak lambaları, bina ışıkları vb. aracılığıyla erişilebilir.

 

Li-Fi'ın Eksileri:

1- Sınırlı menzil: Işık duvarlardan geçemediği için güvenlik açısından iyidir ancak sınırlı bir menzil sağlar. Böylece Li-Fi kapalı alanlarda etkin bir şekilde kullanılabilir. Açık alanlarda, Wi-Fi'ın kapsama alanı, Li-Fi'a kıyasla 32 metreye kadar çıkabilir.

2- Sınırlı uyumluluk: Teknoloji yeni olduğu için pek çok cihaz onunla uyumlu değildir.

 

Li-Fi'ın Önemi:

1- Yıldan yıla kablosuz veri tüketimi %60 artıyor. Bu, radyo frekansı alanının doygun hale geldiği ve artan tüketicileri desteklemek için yeterli kablosuz frekansın olmaması, internet kullanım hızını olumsuz yönde etkileyen spektrum sıkışıklığına yol açabileceği anlamına gelir.

2- Li-Fi, araba farlarının kullanıldığı trafik kontrol sistemlerinde veya radyo frekansının çok tehlikeli olduğu kimyasal üretim tesislerinde uygulanabilir.

3- Li-Fi ile spektrum, radyo frekansları için kullanılan tüm spektrumdan 1000 kat daha fazla kullanılabilir.

4- Wi-Fi'a göre daha fazla erişim noktası sağlar.

 

Bu nedenle, Wi-Fi artan veri talebini karşılayamayacağı ve radyo dalgalarının ulaşamadığı yerlerde kullanılabileceği için Li-Fi'a ihtiyaç duyulmaktadır.