Findeks Risk Raporu ile Finansal Sağlığını Öğren!
İhtiyaçlarını karşılamak için kredi, kredi kartı gibi finansal ürünlere başvuru yapmayı düşünüyorsan Findeks puanı senin için önemli bir kriterdir. Kredi Kayıt Bürosu tarafından belirlenen puan finansal ürünlerden yararlanma şansını direkt olarak etkiler. Sipay Mobil uygulaması üzerinden Findeks Risk Raporu’na ücretsiz erişebilirsin.
Sipay ile Findeks Kredi Notu Ücretsiz Nasıl Öğrenilir?
Finansal durumun hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için Findeks raporunu ve kredi notunu aşağıdaki yöntemlerle öğrenebilirsin. Kredi notunu öğrenmek için ücret ödemek istemiyorsan Sipay kullanıcısı olabilirsin. Sipay ile Findeks kredi notu ücretsiz nasıl öğrenilir adım adım açıklayalım.
-
Sipay’i İndir!
Sipay Mobil uygulamasını App Store ya da Google Play üzerinden indir.
-
Kişisel Bilgilerini Doldur
Uygulamayı açtıktan sonra istenen kişisel bilgileri doldur, doğrulamaları yap.
-
Adımları Uygula
Hesap yükseltme işlemi yaptıktan sonra Findeks Risk Raporu’nu ücretsiz olarak görebilirsin.
-
Kredi Notunu Öğren!
Findeks Risk Raporu içinde kredi notu durumunu bulabilirsin!
Findeks Risk Raporu’nu Ücretsiz Al!
Sipay Mobil uygulamasını hemen indir, adımları uygula, finansal sağlığını saniyeler içinde öğren. Kredi notunu öğren, kredi ve kredi kartı limitlerini gör ve istediğin zaman raporuna ulaşmaya devam et.
Sıkça Sorulan Sorular
Findeks, Türkiye’deki kişilerin kredi geçmişi ve notuna ait verileri saklayan, istenildiği takdirde rapor olarak sunan kurumdur. Türkiye Bankalar Birliğinin desteğiyle kurulan Findeks tüketicinin finansal olarak risk / güvenilirlik durumunu belirler. Findeks Kredi Notu hesaplama ve risk raporu çıkarma gibi farklı işlemler yapar.
Findeks Risk Raporu kişilerin finansal alışkanlıklarını gösteren bir belgedir. Banka ve kredi kuruluşlarına sunulmak için online olarak talep edilen belge kişinin ödeme alışkanlıklarını gösterir. Krediler, kredi kartı, mevduat hesapları gibi farklı araçlar değerlendirilir. Zamanında yapılan veya yapılmayan ödemeler rapora puan olarak yansır. Kişinin toplam borcu, limitleri, ödeme alışkanlıklarını gösterir.
Kredi notunun Türkiye ortalaması, zaman içindeki değişimler gibi farklı veriler içerir. Ödenen kredili ürünler, tüm kurumlara olan toplam borçlar ve finansal ürün limitleri, ödeme performansları gibi farklı bilgilere bu rapordan ulaşılır. Tüketicinin icra takibi, izleme kaydı, kredi başvuruları Findeks raporunda yer alır.
Raporda yer verilen Findeks kredi notu tüketicinin raporun alındığı tarih itibariyle sonraki 12 ayda olası ödeme profilini çıkarır. Ev / araç kiralama, ürün alımı, kredi başvurusu gibi farklı noktalarda firmalar bu nota bakarak tüketiciye kaynak çıkarır. Elektronik para şirketleri arasında ilk kez Findeks Raporu hizmeti sunan Sipay ile ücretsiz risk raporu çıkararak kredi notunu öğrenebilirsin.
Findeks Risk Raporu oluşturulurken açılış tarihine bakılmaksızın tüm açık ve kapatılmış kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesaplarının geçmişine bakılarak veri alınır. Şirketlere borç devri olmayan ve Mart 2024 öncesinde kapatılan hesaplara ait veriler 5 yıl, Mart 2024 sonrası kapatılan hesaplar 10 yıllık veri olarak raporu etkiler. Aktif olan kredi ve hesaplar açılış tarihi fark etmeksizin raporda görünür. Varlık yönetim şirketlerine devredilen ve kapatılan hesaplar devir tarihinden itibaren 10 yıl boyunca hesapta görünerek puanı etkiler. Kapatılmayan borçlar sınırsız şekilde kredi puanını etkileyerek raporda görünür.
Findeks Kredi Notu öğrenme işleminden sonra raporu değerlendirmek karmaşık gelebilir. Raporda yer alan toplam borç, limit, kredi skoru, kredi geçmişi gibi bilgiler tamamen sana aittir. Ödeme alışkanlıkların, başvuruların sonucunda bu veriler ortaya çıkar. Finans kuruluşları ve diğer kurumlardan alınan bilgilerle belge oluşturulur. Elde edilen rapor, alacağın finansal ürünlerin onaylanmasında kullanılır. Örneğin, yüksek kredi notu sahipleri kuruluşlar tarafından güvenilir bulunduğu için ihtiyaçlarını daha kolay karşılar.
Findeks raporu değerlendirirken işine yarayacak bazı bilgiler ise bunlar olabilir:
- Kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıkları %45
- Kapanmış krediler, teminatlı – teminatsız borç ve limitlerin incelendiği mevcut hesap ve borçlar %32
- Yeni alınan kredi risklilik durumunu artırdığı için yeni kredi ürünleri %5
- Kredi kullanım ve ödeme sıklığını gösteren kredi kullanım yoğunluğu %18
Findeks Kredi Notu sorgulama işlemleri Sipay uygulamasından hesap yükselttikten sonra ücretsiz şekilde yapılabilir. Sipay müşterilerine özel olarak sunulan ücretsiz Findeks notu sorgulama imkânından uygulamayı cep telefonuna indirerek kolaylıkla yararlanabilirsin.
Sorgulama sonucu verilen kredi puanı 1 ile 1900 arasında çıkar. Doğrusal olarak ilerleyen puanlama sisteminde 1 en düşük 1900 en yüksektir. Belli aralıklara göre kişilerin finansal açıdan riski belirlenerek finans ürünlerinden yararlanması sağlanır. Örneğin kredi başvurunun onaylanması için puanın yeterli olmalıdır. Çok riskli puandakiler kredi alamaz, iyi ve çok iyi puanda olanlara kredi verilir.
Findeks kredi notu puan aralıkları şöyledir:
- 1 – 699 Çok Riskli
- 700 – 1099 Orta Riskli
- 1100 – 1499 Az Riskli
- 1500 – 1699 İyi
- 1700 – 1900 Çok İyi
“0” puan ise kişinin Findeks kredi notu olmadığını gösterir. Şu kişilerin Findeks kredi puanı
hesaplanmaz ve 0 olarak yazılır:
- 18 yaşından küçük olanlar
- Vefat kayıtları
- Hiçbir şekilde kredili ürün ya da banka hesabı açmayanla
- 3 aydan eski kredi veya kredi kartının olmayanlar
- Son 1 yılda aktif kredi/kredi kartı bulunmayanlar
- Kredili ürünleri “bilinmeyen” statüsünde olanlar
- En az bir hesabında son 1 yılda “zarara atılma/varlık yönetim şirketine devir” olanlar
- Son ödeme tarihini 90 gün geçen ödenmemiş borçlar
- Varlık yönetim şirketinin bildirdiği ödenmemiş borçlar
Findeks Risk Raporu ve Kredi Notu belgeleri ile işlem yapmak ya da finansal durumunu kontrol etmek için Sipay kullanıcısı olabilirsin. Üye olduktan sonra hesap yükseltmesi yaptığın zaman raporunu ücretsiz olarak alabilir, finansal durumunun kurumlar nezdindeki seviyesini öğrenebilirsin. Kredi notunun seviyesini tespit etmek, puan yükseltmek için finansal olarak atılması gereken adımları gösterir. Önlem alman ya da düzenlenmesi gereken ödemeleri bu sayede görebilirsin. Sipay’de yenilikçi çözümlerle para transferi ve Açık Bankacılık, finansal durum takibi yapma imkânın olur. Farklı bankalara ait kredi seçeneklerini tek platformdan inceleyebilir, yatırım portföyü oluşturarak kolaylıkla alım satım yapabilirsin.
Findeks Kredi Notu 1500 ile 1900 arasında olan tüketiciler kuruluşlar tarafından güvenilir kabul edilir. Findeks sorgulama işlemi yaparak kredi notunu öğrenebilirsin. Düşükse yükseltebilir, yüksekse koruyabilirsin. Kredi notu finans kuruluşlarına başvuru yaptığın her üründe farklı değerlendirilir. Örneğin yüksek miktarda ev kredisi başvurusu yapıyorsan 1700 puan üzerinde olmak onay almanı kolaylaştırır. Ama düşük tutarlı ihtiyaç kredisinde 1500 puan gayet yeterlidir. Bu nedenle “Kredi notu kaç olmalı?” sorusuna farklı yanıtlar vermek mümkündür.
Notun başvurulan ürüne göre farklı aralıklara isabet etmelidir. 1 ile 1099 arasında puanı olan tüketicilerin genellikle basit başvuruları bile onaylanmaz. 1100-1499 arası tüketicilerin başvuruları tutara ve çalışma durumuna göre değerlendirilir. Gelir durumu, sigortalılık süresi, diğer borçlar, mal varlığına göre bankalar kredi vermeyi tercih edebilir.
Kuruluşların nezdinde kredi notunu düşüren çok fazla etken vardır. Bu nedenle “Kredi notum neden düşük?” sorusunu sorduğun zaman bunun tek bir olaya bağlı olmadığını bilmelisin. Bazen finansal krizler tüm ödemeleri geciktirdiğinde kredi notun düşebilir. Tek bir ürünü geciktirmek notuna kısmen etki eder. Zincirleme gelişen ödeme gecikmeleri ise notunun büyük oranda düşmesine sebep olur.
Finans kuruluşlarına yaptığın tüm başvurular direkt olarak reddedilirse riskli gruptasın demektir. Bu durumda kredi, kredi kartı, limit yükseltme gibi başvuruları yapmaya devam ettikçe notun daha çok düşer. Çünkü kuruluşların gözünde “borcu borçla kapatmaya çalışan” kişi olarak kabul edilirsin. Findeks puan sorgulama işleminden sonra notunun kritik seviyede olduğunu görmek seni üzmesin. Bu notu istikrarlı şekilde finansal planlama yaparak tekrar yükseltebilirsin. “Findeks kredi notun neden düşer?” sorusunun cevabını aşağıda maddeler halinde bulabilirsin:
- Kredi borcunun ödenmemesi veya geç ödenmesi
- Kredi kartının düzensiz ödenmesi ya da gecikmesi
- Taahhütlü, taksitli alışveriş borçlarının gecikmesi
- Kara liste, yasal takip ve izleme altında olmak
Finansal olarak ihtiyaçlarını karşılamak için kredi başvurusu yapmak istediğinde ilk adım kredi notu öğrenme olmalıdır. Çünkü düşük kredi notu başvuruların reddine, skorun daha çok düşmesine sebep olabilir. Çok riskli ve orta riskli grupta yer alıyorsan yüksek ihtimalle başvurun reddedilir. Bu nedenle öncelikli olarak 1-1099 arasındaki skorun yükseltilmesi gerekir. Ortalama puanla konut kredisi başvurusu yapacaksan yine skoru artırmanda fayda var. “Kredi notu yükseltme nasıl olur, neler yapılır?” sorularının cevabını merak ediyorsan aşağıda detayları bulabilirsin:
- Kredi skorunu yükseltmenin en etkili yollarının başında “düzenli ödeme” gelir. Düzensiz ödemeler nedeniyle düşen notunu, ödemeleri sistemli şekilde yaparak artırabilirsin.
- Toplam borç tutarı azaldıkça kredi skoru yükselir. Tüm banka ve kurumlara olan borç tutarını azaltmak için mümkünse toplu ödemeler yapabilirsin.
- Sürekli olarak kredi ürünlerine başvuru yapıp ret almak yerine sabırlı olmalısın. Notun yükseldikten sonra yapacağın başvuru muhtemelen kabul edilir.
- Kullanmadığın kredi kartı ve mevduat hesaplarını kapatmak skoru yükseltebilir. Finans kuruluşlarının gözünde kullanılmayan hesaplar yerine düzenli ödeme yapılan aktif hesaplar daha güvenilirdir.
Birçok farklı bankada bulunan hesap, kredi, kredi kartı, aylık fatura ödemelerini ayrı platformlardan yönetmek zorlayıcıdır. Farklı platformlardan ödemeleri kontrol ederken yaşanan gecikmeler ve aksamalar kredi notuna negatif etki eder. Sipay müşterisi olarak finansal yönetimini daha kolay şekilde yapabilirsin. Farklı hesaplarını tek panel üzerinden görüntüleyebilir, bakiye ve borç bilgilerini kontrol edebilirsin.
Findeks Kredi Notu yüksek olanlar sadece bugün değil, gelecekte de borçlarına sadık ve zamanında ödeme yapabilecek kabul edilir. Bugün krediye ihtiyaç duymadığın için notunu önemsemiyor olabilirsin. Fakat bu gelecekte ihtiyaç duymayacağın anlamına gelmez. Kredi notun yüksekse finans kuruluşlarından aynı gün içinde nakit desteğini sağlayabilirsin. Fakat kredi notunun düşük olması nedeniyle önlem almadıysan zorlanman muhtemeldir.
Kredi çekme, kredi alma, faturaya ek telefon veya cihaz alımı, araç kiralama, ev kiralama, elden taksitle eşya alımı sırasında kredi notuna bakılır. Fatura ödemelerini banka hesap kontrolleri gibi Sipay uygulaması üzerinden yaparak olası gecikmeleri önleyebilirsin.
Ödemelere sadık kalma durumun kredi notunu etkileyerek sigorta poliçesi, kredi ve kredi kartı limiti belirleme, iş başvurusu hatta vize başvurusunda bile karşına çıkabilir. Bazı ülkeler banka hesap dökümünün yanı sıra finansal güvenliğini ölçmek için kredi notu raporu isteyebilir.
Kredi notu sorgulama işlemi yaptıktan sonra karşılaştığın manzarayı yorumlaman gerekir. Kredi notun düşükse bulunduğun seviyeye göre ya hiç kredi ürününden faydalanamazsın ya da düşük limitlerde kaynak alabilirsin. Her iki türlüsü de finansal açıdan olası kayıpları ifade eder. Kredi notunu önlem alarak yükseltirsen bu avantajlardan yararlanırsın:
- Finans kuruluşlarının sana özel sunduğu düşük faizli kredi tekliflerini değerlendirebilirsin.
- Yüksek miktarda kredi kullanma imkânın olduğunu bilerek güvence hissedersin.
- Şubeye gitmeden online olarak kredi başvurusu yapıp dakikalar içinde onay alabilirsin.
- Taksitli alışveriş imkânı sunan firmalarla yüksek limitli alışveriş anlaşmaları yapabilirsin.
Ödemelerini takip etmek zor geliyorsa Sipay Mobil’i hemen deneyebilir, Açık Bankacılık ile finansal durumunu kolayca takip edebilirsin.