giyilebilir-teknoloji-nedir

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Günümüzde karşılaştığımız her şeyin akıllı hale getirildiğini görüyoruz. Bunlar akıllı çay makinalarından, akıllı köpek tasmalarından akıllı evlere kadar uzanıyor. Bu cihazlar, sağlığımızdan antrenmanlarımıza kadar her konuda bizi bilgilendiren gerçek zamanlı kişisel verilerin toplanmasına ve analiz edilmesine yardımcı oluyor. Bilgi sahibi olmamıza ve hayatımızı kolaylaştırma konusunda son zamanların en popüler cihazları olarak kabul edilebilir. Giyilebilir teknoloji son birkaç yılda giderek daha popüler hale geldi, ancak temel fikir yeni bir şey değil. Örneğin, daha önce bir kol saati taktıysanız, zaten basit bir tür giyilebilir cihaz kullanmışsınızdır demektir.

Giyilebilir teknoloji, aynı zamanda "giyilebilir cihazlar" olarak da bilinen, aksesuar olarak giyilebilen, giysiye gömülebilen, kullanıcının vücuduna implant edilebilen ve hatta cilde dövme yapılabilen bir elektronik cihaz kategorisidir. Cihazlar, mikro işlemciler tarafından desteklenen ve internet üzerinden veri gönderme ve alma özelliği ile geliştirilmiş, pratik kullanımları olan eller serbest cihazlardır.

 

Giyilebilir Teknoloji Nasıl Çalışır?

Giyilebilir teknolojinin gözlüklerin ilk geliştirildiği 13. yüzyıldan beri var olduğu söylenebilir. Takılacak kadar küçük saatler ise yaklaşık 1500'lerden beri kullanılmaktadır. Ancak modern giyilebilir teknoloji, bir mikroişlemci ve bir internet bağlantısı içeren olarak tanımlanmaktadır.

Mobil ağların büyümesi, giyilebilir teknolojinin gelişmesini sağladı. Fitness aktivite izleyicileri, tüketicilere hitap eden ilk büyük giyilebilir teknoloji dalgasıydı. Ardından kol saatleri bir ekran haline geldi ve daha sağlam mobil uygulamalar eklendi. Bluetooth kulaklıklar, akıllı saatler ve web özellikli gözlüklerin tümü insanların Wi-Fi ağlarından veri almasına olanak tanır. Oyun endüstrisi, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik kulaklıkları ile de daha fazla giyilebilir ürün geliştiriliyor. Giyilebilir teknolojinin geliştirilmesindeki odak, artık tüketici aksesuarlarından daha özel ve pratik uygulamalara doğru kayıyor gibi görünüyor. Örneğin;

  • Sağlık ve Fitness Giyilebilir Teknolojisi

İster bir maraton için antrenman yapıyor olun ister daha aktif olmaya çalışıyor olun, bu cihazlar günlük aktivitenizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Attığınız adım sayısını, ortalama kalp atış hızınızı, ne kadar uyuduğunuzu ve daha fazlasını takip edebilirler. Bu veriler daha sonra başka bir cihazla senkronize edilebilir, bu da etkinliğinizdeki eğilimleri ve kalıpları görmenize olanak tanır. Örneğin, geçen hafta ne kadar yürüdüğünüzü öğrenebilir veya bir günde kaç kalori yaktığınızı tahmin edebilirsiniz.

  • Akıllı saatler

Akıllı telefonunuz varsa, muhtemelen e-postalar, kısa mesajlar ve telefon aramaları gibi birçok farklı bildirim almaya alışmışsınızdır. Ancak gün boyunca telefonunuza bakmaktan hoşlanmıyorsanız, bir akıllı saat yardımcı olabilir. Bu cihazlar akıllı telefonunuzla senkronize edilebilir, bu da bildirimleri bir bakışta bileğinizde görmenizi sağlar. Çoğu akıllı saat aynı zamanda basit fitness takip cihazları olarak da kullanılabilir.