backlink-geri-baglanti-nedir

Backlink (Geri Bağlantı) Nedir?

E-ticaret sitenizi müşterilerinize ve tüm potansiyel müşterilerinize tanıtma yani daha fazla kişiye ulaşma çabasındaysanız, backlink sizin için muhteşem bir çözüm olabilir. Peki insanları sitenize çekme aşamasında işinize yarayaracak olan backlink nedir?

Backlink, basitçe bir web sitesinden diğerine verilen bağlantıdır. Başka bir deyişle, bir web sitesi ile diğeri arasında bir köprü oluşturur. Backlink, web siteleri, forumlar, bloglar, sosyal medya siteleriyle yapılacak bir iş birliği ile direkt olarak sizin e-ticaret sitenize ya da site içindeki diğer alt sayfalara yönlendiren bağlantılardan oluşur. Diğer siteler ile yapacağınız bu iş birliği ile hem sitenizin güvenilir olduğunu kanıtlarsınız hem yeni ziyaretçiler kazanırsınız ve dolayısıyla yeni potansiyel müşterileriniz olur hem de arama motorlarında görünürlüğünüzü arttırırsınız.

Backlink kullanımının faydalarını bir de örneklendirerek açıklayalım. Bir blogger, sizin de e-ticaret sitenizin içeriklerine uygun bir blog yazıyor ve okurlarını yazısının arasında ya da sonunda sizin sitenize yönlendirecek bir backlink ekliyor. Okuyucular, bildikleri ve güvendikleri blogger aracılığıyla sizinle tanışıyor. Bu sayede hem güvenilir olduğunuza ikna etmeniz gereken bir kitle oluşmayacaktır hem de görünürlüğünüz artacaktır. Başka bir örnek ise şu şekilde verilebilir; almak istediğiniz bir ürün var ve nereden alabileceğinizi bu konuda bilgili olduğuna inandığınız birkaç kişiye sordunuz. Cevap olarak 5 aynı cevap 2 farklı cevap geldiğinde sizin tercihiniz gelen 5 aynı cevap olan yeri seçmek olacaktır. Aynı mantık ile backlink alma sayınız arttıkça arama motorlarında görünürlüğünüz artacak ve üst sıralarda çıkacaksınız.

 

Backlink Çeşitleri: Nofollow ve Dofollow Nedir?

Bir web sitesinden diğer web sitesine backlink vermenin iki yolu vardır.  İlk yol bir dofollow bağlantısı, ikinci yol ise bir nofollow bağlantısıdır. Her iki bağlantı türü de kaynak siteden hedef siteye bağlanma hedefine ulaşsa da, arama motoruna iki farklı şey söylerler.

Dofollow backlinkleri, SEO için en yaygın ve değerli geri bağlantı türüdür. Web sitenize bir dofollow backlinki koyduğunuzda, Google'a bağlantının organik olduğunu yani hedef web sitesinin bağlantıyı satın almadığını ve diğer uçtaki içeriğin doğruluğuna kefil olduğunuzu gösterirsiniz. Dofollow backlinkleri aslında Google'a ve diğer arama motorlarına "bu bağlantının diğer ucundaki içeriğin önemli olduğunu ve not edilmesi gerektiğini" söyler. Dofollow bir backlink eklemek için normal linki eklemeniz yeterli olacaktır. Bu sayede dofollow bağlantı en çok tercih edilen yöntem olarak kabul edilir.

Nofollow backlinkleri ise daha az yaygındır. Ayrıca daha az değerlidirler. Arama motorlarına belirli bir bağlantıyı görmezden gelmelerini söylemek için kullanılırlar. Okuyucu açısından yararlı bir bilginin olduğunu düşündüğünüz sayfayı nofollow backlink ile sitenize ekleyebilirsiniz. Böylece verdiğiniz siteye kefil olmazsınız ve Google botları tarafından takip edilemez olurlar. Nofollow bir backlink eklemek için normal linki eklemeniz yeterli olmayacaktır. Link sonunda uygun html kodları ile nofollow etiketini eklemeniz gerekecektir.

İki backlink türü arasındaki en büyük fark ise, Google'ın dofollow bağlantılarına daha çok değer vermesidir. Bu, SEO için harika oldukları anlamına da gelebilir. Nofollow bağlantıları ise çoğu durumda Google'ın algoritması tarafından göz ardı edilir. Bu da, SEO için nadiren değerli oldukları anlamına gelebilir.