Doomscrolling (Kötü Haber Bağımlılığı) Nasıl Durdurulur?

Doomscrolling (Kötü Haber Bağımlılığı) Nasıl Durdurulur?

Sizi olumsuz etkileyecek haber ve içerikler arasında dolaşırken vakit çok hızlı geçer. Doomscrolling adıyla bilinen ve kötü haber bağımlılığı şeklinde özetleyebileceğimiz bu alışkanlık, teknolojiyle birlikte hayatımıza girdi. Yine de bu kötü alışkanlığı beslemek zorunda değilsiniz. Kendinizi bu tür davranışların içine çekilirken buluyorsanız, çevrimiçi alışkanlıklarınızı daha bilinçli hale getirmenin zamanı gelmiştir. Bu kötü haberlerden uzaklaşmanıza yardımcı olacak bazı tavsiyeleri paylaşıyoruz.

 

1. Sabahlarınızı kendinize ayırın

Sosyal medyada gezinmek, muhtemelen uyandığımızda yaptığımız ilk şey. Ama bunun güne başlamanın en iyi yolu olmadığını söyleyebiliriz. Uyandıktan sonra hızlıca bir gündem kontrolü yapmak mantıklı olabilirdi, fakat bunu yaptığımızda, kendimizi kötü haberlerin içinde kaybediyoruz. Bu da güne umutsuz başlamamıza sebep oluyor.

Bunu önlemek için, bazı uygulamaları ve interneti örneğin sabah 9’dan önce kullanıma sınırlayan iPhone’un “Atıl Süre” özelliğini kullanabilirsiniz. Böylece sabahları dünyada olup biten kötü haberlerle güne başlamaktansa meditasyon yapabilir, kendinize vakit ayırabilirsiniz.

Bu, karşı koyamadığımız kötü haber bağımlılığından kurtulmak için harika bir ilk adım olabilir. Sabahlarınızı internetten arındırılmış bir bölge haline getirin. Çevrimiçi olmanızı zorlaştırmak için uygulamaları ve engelleyicileri kullanın ve bu zamanı kendinize ayırın.

 

2. Telefon kullanımını seanslara bölün

Sürekli telefona bakmak hepimiz için bir alışkanlığa dönüştü ve neredeyse bilinçsizce gerçekleşen bir durum haline geldi. Bu alışkanlıktan kurtulmanıza yardımcı olmak için, günün belirli zamanlarını seanslar halinde telefonunuza ayırmayı deneyin. Örneğin öğle tatilinizde, çocukları yatağa yatırdıktan sonra veya size uygun başka bir zamanı seçebilirsiniz. Sadece, sabahın erken saatlerinde ve yatmadan önce olmamasına dikkat edin.

Bunu bir adım daha ileri götürmek isterseniz, telefonun ekranını kontrol etmeden önce amaçlarınızı belirleyebilirsiniz. Örneğin sosyal medya hesaplarını öğle yemeğinde dolaşıp, öğleden sonra da bir kez günlük haber taraması yapabilirsiniz. Her bir amaç için harcadığınız süreyi kontrol altına alabilirseniz (örneğin her birine 30 dakika sınır belirlerseniz) sonu gelmez bir doomscroll’den kurtulabilirsiniz.

Olan bitenden haberdar olmak önemli olsa da, bizzat müdahale edemeyeceğiniz konularda aldığınız bilgi size çok da fayda sağlamaz. Bunun yerine, güçsüzlük, korku ve belirsizlik hissini artırır. Bu noktada ikiye iki yaklaşımını uygulamak yararlı olacaktır: haber görüntülemeyi günde sadece iki sefer ve iki iyi kaynakla sınırlamak.

 

3. “Dur” tekniğini kullanın

Diğer önlemlere rağmen kendinizi ekran karşısında kötü haberler arasında kaybolmuş buluyorsanız, kendinize “dur” demeyi deneyin. Telefonunuzu bırakın ve biraz dolanın, başka bir odaya gidin, biraz uzanın, fiziksel durumunuzu değiştirmek için herhangi bir şey yapın. Bu sizi içinde bulunduğunuz durumdan çıkarabilir ve kendinize dönmenizi sağlayabilir.

 

4. Kötü haber bağımlılığının yerini alacak başka bir aktivite bulun

Bazen sadece zaman geçirmek için haberler içinde boğuluruz. Bu anlaşılabilir bir durum. Boş vaktimiz çok olduğunda zaman geçirmek için yapılan her şey memnuniyetle karşılanabilir.

Fakat bunu daha olumlu bir şeyle değiştirmeye çalışın. Kötü haberler okumak yerine hep vaktin olmadığı için başlayamadığın kitabı okumaya ne dersiniz? Bir arkadaşınıza mesaj gönderin veya nasıl olduklarını öğrenmek için arayın. Elinize kağıt alın ve nasıl hissettiğinizi karalayın veya yazın.

Doomscroll yerine sizi çok daha iyi hissettiren bir şeyler yapmaya başlayabilirseniz, kendinizi yeni bir hobi ve olumlu bir alışkanlıkla bulacaksınız.