provizyon-nedir

Provizyon nedir?

Provizyon, kartlı alışverişler için bir ön onay sürecidir. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde, işlem ilk olarak bekleyen provizyon olarak gözükür. Elektronik ortamda yapılan kontrollerden sonra banka tarafından onaylanarak harcama işlemlerinize yansır.

Provizyon sayesinde, alışveriş yaptığınızda öncelikle alacaklı işletme sizin kartınızın geçerli olup olmadığını inceler. Bu sayede, kayıp ve çalıntı gibi durumların da önüne geçilmiş olunur. Provizyon, gün içinde yapılacak olan hesap hareketliliğinin bilgisini verir. Yapılacak harcamanın bu kontrol sürecinde beklemesine provizyon adı verilir.

 

Bekleyen provizyon nedir?

Kredi kartı ile yapılan alışveriş, onay için öncelikle sistemde bekleyen provizyon olarak görülür. Yapılan alışveriş sonrasında kredi kartı ile yapılan ödemenin ardından beklenen onay sürecine bekleyen provizyon adı verilir.

Provizyon bekleme süresi ödemenin ardından yaklaşık 1 gündür. Fakat yapılan işlem farklı bir bankanın POS cihazına aitse bekleyen provizyon 2 güne uzayabilir.

 

Bekleyen provizyon iptal edilir mi?

Provizyonda bekleyen işlemin size ait olmadığını düşünüyorsanız, bankanızı arayıp iptalini isteyebilirsiniz. Kayıp, çalıntı veya şüpheli bir durum olduğunda, bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak iptal sürecini başlatabilirsiniz.

 

Provizyondaki işlemler takip edilebilir mi?

Bankanızın mobil uygulaması veya internet bankacılığında yer alan kredi kartı işlemleri bölümünden harcamalarınızı ve bekleyen provizyonları takip edebilirsiniz. Aynı zamanda bankanızı arayarak da provizyondaki işlemleriniz hakkında bilgi alabilirsiniz.