prepaid-on-odemeli-kart-nedir-ve-avantajlari-nelerdir

Prepaid (Ön Ödemeli) Kart Nedir ve Avantajları Nelerdir?

Prepaid kart diğer bir adıyla ön ödemeli kart, bilinen ve sıkça kullanılan kredi kartlarının aksine bir limitleri olmaz ve banka hesabına bağlı olmaları gerekmemektedir. Fakat, tıpkı kredi kartları gibi ödeme yapmanın yollarından biri olarak kabul edilir ve sadece sizin ya da bir başkasının karta para yüklemesi ile ödeme yapılabilir. Prepaid kartların üzerinde de bir kart numarası, son kullanma tarihi ve güvenlik numarası bulunur böylece kartınızı internet alışverişleriniz için de kullanabilirsiniz. Kısaca prepaid kart, tüketicinin kullanmadan önce para yüklemesi gereken bir banka veya finans kuruluşu tarafından verilen karttır. 

 

Prepaid kartın avantajları

  • Fazla harcama riskini ortadan kaldırır.

Prepaid kartlara ödeyeceğiniz fatura kadar ya da almak istediğiniz ürünün fiyatı kadar para atabilirsiniz ve o kadarını harcarsınız. Kredi kartlarındaki gibi yüksek limitlerin içinde kaybolmak yerine harcama kontrolü için iyi bir yöntemdir. Böylece gereksiz yere borca ​​girmeden harcamalarınızı kontrol altında tutarsınız. Alternatif olarak, her ay belirli bir tutarı ana banka hesabınızdan ön ödemeli kartınıza aktarmak için ayırabilir ve sadece kartınızda bulunan tutarı harcamayı düşünebilirsiniz. Örneğin kartınıza 250 TL’lik bir yükleme yaptığınızda mağazalardan ya da internetten yalnızca 250 TL’ye kadar harcama yapabilirsiniz.

  • Nakit taşımaktan daha güvenlidir.

Cebinde, cüzdanında, çantasında kısacası üzerinde nakit para ile gezmek istemeyenler için iyi bir alternatiftir. Ayrıca daha da güvenlidir. Çünkü prepaid kartınızın kaybolması ya da çalınması durumunda kısa süre içinde bloke edilir ve eğer kartınız bir hesaba bağlı olarak çıkartıldıysa içindeki tutar ile yeni bir kart gönderilir.

  • Kullanımı ve para yüklenmesi kolaydır.

Kartınıza diğer banka veya kredi kartlarınızdan yükleme yapabildiğiniz gibi tüm ATM’lerden dilediğiniz kadar nakit yüklemesi yapabilirsiniz. Yani prepaid kartlarınıza hem dijital ortamlarda hem de fiziki ortamlarda yükleme yapabilir ve kullanabilirsiniz.

  • Banka hesabı açmanıza gerek kalmaz.

Prepaid karta sahip olmak için bir banka hesabınızın olmasına gerek yoktur. Kartları satış noktalarından alabilir ya da internet üzerinden talep oluşturabilirsiniz. Kredi kartı ya da banka kartı başvurularındaki gibi uzun prosedürlerle uğraşmadan ayrıca herhangi bir işte çalışıyor olduğunuzu kanıtlamanız gerekmeden bu karta sahip olabilirsiniz. Kartın size ulaşmasının ardından ise anında kullanmaya başlayabilirsiniz.

  • İnternet alışverişlerinde gizlilik ve güvenlik sağlar.

Bazı tüketiciler, gizlilik ve güvenlik nedenleriyle kredi veya banka kartlarını özellikle internet alışverişlerinde kullanmaktan çekinmektedir. Prepaid kartlar internet üzerinden yapılan alışverişlerde büyük gizlilik ve güvenlik sağlar. Ayrıca herhangi bir çalınma veya kopyalanma durumu söz konusu olduğunda da yüklediğiniz kadar harcama yapabildiğiniz için daha fazlasının harcanması söz konusu olamaz.

  • Çocuklar için de güvenlidir.

Çocuğunuza okula giderken, dışarı çıkarken ya da haftalık harçlıklarını yanlarında taşıyıp kaybetmeleri karşısında güzel bir alternatif olarak prepaid kartlar kullanılabilir. Çocuklarınızı harcadıkları parayı kontrol altında tutabilmek için iyi bir yöntemdir.

  • Hediye kartı olarak sevdiklerinize verebilirsiniz.

Prepaid kartları isterseniz kullan-at şeklinde alabilir içine istediğiniz kadar para atabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Çeşitli markalardan hediye kartı alıp vermek yerine prepaid kart ile içindeki parayı özgürce harcamalarına olanak sağlarsınız.