online-guvenli-alisveris-nasil-yapilir

Online Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?

Teknolojinin gelişmesi ve getirdikleriyle beraber internet alışverişi de hızla yaygınlaştı. İnternet alışverişi ise güvenlik ve dolandırıcılık konularının gündeme gelmesine sebep oldu. Hayatımızın olmazsa olmazı haline gelen, market alışverişinden giyime kadar en çok tercih edilen alışveriş türü olan internet alışverişinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Dolandırılmadan ve kredi kartı bilgilerinizin çalınmadığından emin olarak nasıl güvenle alışveriş yapabileceğinize dair bazı ipuçlarını sizler için paylaşıyor olacağız.

 

SSL Sertifikası

İlk olarak alışveriş yapacağınız internet sitesinin adresine bakmalısınız. Adres çubuğunda yazan URL’nin sadece http ile başlamadığından emin olun. Güvenli bir internet sitesi https:// ile başlamalıdır ve SSL sertifikasına sahip olmalıdır. Eğer sadece http ile başlayan bir internet sitesinden alışveriş yaptıysanız kartınızın kopyalanmış olma ihtimali oldukça yüksektir.

 

Sanal POS

Hiç tanınmayan ya da daha önce hiç alışveriş yapmadığınız bir siteden alışverişinizi tamamlamak üzereyseniz sitenin online ödeme özelliği yani sanal POS’u olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun sebebi ise firmaların sanal POS almak için bazı incelemelerden geçmesidir. Dolayısıyla sanal POS sahibi bir internet sitesinden alışveriş yapmaya özen göstermeniz faydalı olacaktır.

 

3D Secure

Bu güvenlik sistemi aslında hepimizin bildiği, kredi kartınızdan para çekimini onaylayan bir şifleme sistemidir. Kredi kartının kayıtlı olduğu cep telefonu numarasına banka tarafından gönderilen onay şifresi olmadan alışveriş tamamlanamaz. Bu sayede bilginiz dışında gerçekleşebilecek alışverişleri önlemiş olursunuz.

 

Cihaz Kullanımı

İnternet alışverişlerinde kart bilgileri girildikten sonra genellikle tarayıcı kart bilgilerini kaydetme seçeneği gösteriyor ya da direkt olarak kaydedilsin olarak ayarlanıyor. Kredi kartı bilgilerinizi sadece kendi telefon ve bilgisayarınızda yaptığınız sürece başka bir kişinin cihazına kart bilgileriniz kaydolmamış olur ve kart güvenliğini sağlayabilirsiniz.

 

Sanal Kart

Çoğu kişi kredi kartı limitleri çok yüksek olduğu için internet alışverişinden kaçınıyor. Fakat fiziki kredi kartlarınızı kullanmak zorunda değilsiniz. Bankanızın mobil uygulamasından bir sanal kart oluşturabilirsiniz. Alışveriş için harcayacağınız kadarını sanal kartınıza gönderip harcamalarınızı yapabilirsiniz. Böylece kartınızın güvenliğini garanti altına almış olursunuz.

 

Araştırma

Hiç bilmediğiniz bir siteden alışveriş yapacaksanız yukarıda belirtilen hususlara dikkat etmiş ama yine de içiniz rahat etmemiş olabilir. İnternetten yapacağınız mini bir araştırma ile marka hakkında kötü bir yorum, memnuniyetsizlik ya da şikâyet var mı öğrenirsiniz. Böylece karar verme aşamasında size yardımcı olacak bilgilere ulaşabilirsiniz.