agizdan-agiza-pazarlama-womm-nedir

Ağızdan Ağıza Pazarlama (WOMM) Nedir?

Ağızdan ağıza pazarlama, müşterilerin belirli markalarla ilgili deneyimlerini arkadaşları ve aileleriyle paylaştıkları önerilere dayanan bir stratejidir.  Alıcıların izlenimleri, duyguları ve düşünceleri tarafından tetiklenen bir ücretsiz reklam biçimidir.

Bugün her marka sosyal medyada görünür olmak ve Google'da daha üst sıralarda yer almak için çabalıyor. Ancak organik tanıtım daha önemlidir. Bir marka müşterilerini önemsiyorsa ve harika bir ürün yaratıyorsa, tüketicileri onu tanıtabilir. Olumlu deneyimlerini kolayca paylaşabilir ve yeni alıcılar getirebilirler.

Ağızdan Ağıza Pazarlama Nasıl Sağlanır?

Herhangi bir müşteri, çeşitli şekillerde ağızdan ağıza tanıtımın bir parçası olabilir. Instagram hikayesinde bir paket açma videosu da bir web sitesindeki inceleme de bir hashtag veya bir etikette bu pazarlamanın parçası olabilir. Sonuç olarak, insanlar bu içeriği görebilir ve belirli bir şirketle etkileşim kurmayı düşünebilir. Bu şekilde markalar yeni tüketicilere ulaşabilir ve dönüşüm sağlayabilir. İyi bir ürün artı bir marka ile olumlu bir deneyim, daha sadık müşterilerin çekilmesine yardımcı olabilir. Bu da şirketlerin iyi kar elde etmelerini sağlar.

Sonuç olarak insanların markanız, ürününüz veya işletmeniz hakkında konuşmasını sağlamak bu tür pazarlamanın amacıdır. Bu tür konuşmaların ne kadar değerli olduğu düşünüldüğünde, küçük bir işletme daha fazlasının doğal olarak gerçekleşmesini sağlamak için ne yapabilir? Birtakım taktikler var. İşte işe yaradığı tespit edilen birkaç tanesi:

  • Markanıza veya ürününüze uygun küçük bir hediye ile mevcut müşterilerinize onları ne kadar önemsediğinizi gösterin.
  • Şirketiniz veya ürünleriniz hakkında ilginç bir hikâye geliştirin, neden başladığınız, neden yaptığınız şeye inandığınız gibi başkalarının tekrar anlatmak isteyeceği bir hikayeniz olsun.
  • İnsanların paylaşmak isteyeceği, faydalı, eğlenceli veya tartışmalı, paylaşılabilir içerik oluşturun.
  • Web sitenizdeki paylaşım düğmeleriyle içeriğinizi paylaşmayı kolaylaştırın.
  • Müşterilerinizin arkadaşlarıyla bilgi veya özel fırsatlar paylaşmaları için teşvikler oluşturun.
  • Yönlendirilen yeni müşterilere de önerilmenizi sağlayacak küçük hediyeler verebilir ya da kampanyalar düzenleyebilirsiniz.
  • Müşterileriniz için özel etkinlikler planlayın ve onları bir arkadaş getirmeye teşvik edin.
  • İnsanların ürününüz ve markanız hakkında konuşmasını sağlayan bir reklam kampanyası oluşturun.

Ağızdan Ağıza Pazarlamanın İşletmenize Sağladığı Avantajlar

  • Reklam harcaması olmadan satışlarınızı arttırabilirsiniz. Birçok markanın da yaptığı gibi reklam harcamaları yerine ağızdan ağıza pazarlama ile organik reklamınızı yapabilirsiniz.
  • İnsanlar güvendiği insanların deneyimlerini önemsediği için mutlaka markanızdan alışveriş yapmayı tercih edeceklerdir.
  • Bir meta değil topluluk oluşturursunuz. Ağızdan ağıza pazarlama, bir hayran kitlesi oluşturmayı hedefler.  Size hayranlık besleyen müşteriler daha sık satın alma eyleminde bulunur ve arkadaşlarına daha sık tavsiye ederler. Stratejiye harcanan zaman getirisini uzatır ve ömür boyu yüksek müşteri sadakati oluşturur.